دنیای اقتصاد - الینا قاسمی : با نزدیکشدن به ضربالاجل اول اوت برای اعمال تعرفه ۵۰ درصدی از سوی آمریکا بر کالاهای وارداتی اروپایی، بازارهای جهانی کالا در فضایی آکنده از ابهام و نوسان بهسر میبرند. از ریزش قیمت نفت و مس گرفته تا جهش سنگآهن و فولاد، همه تحت تاثیر همزمان مذاکرات پرتنش تجاری و سیاستهای حمایتی دولت چین واکنشهایی نشان دادهاند.
کالاهای بورسی در انتظار مذاکرات
بازاری که در آن سرمایهگذاران میان ترس از رکود و امید به تحریک تقاضا سرگرداناند. روز سهشنبه قیمت هر بشکه نفتخام در قراردادهای آتی بیش از ۱ درصد کاهش یافت و به حدود ۶۵.۱ دلار رسید. دلیل اصلی این کاهش قیمت تداوم ابهامات تجاری و نگرانیها در رابطه با رکود جهانی احتمالی بود. سرمایهگذاران این هفته با دقت مذاکرات تجاری اتحادیه اروپا و آمریکا را دنبال میکنند، چرا که طرفین در تلاشاند پیش از ضربالاجل ترامپ برای اعمال تعرفه ۳۰ درصدی بر محصولات صادراتی اروپا به آمریکا در اول اوت به توافق برسند.
همزمان، اتحادیه اروپا نیز آمادهسازیهای خود را برای مقابله در صورت شکست مذاکرات افزایش داده است. از سوی دیگر، گروه اوپکپلاس در حال کاهش محدودیتهای تولید است که منجر به کاهش فشارهای سمت عرضه خواهد شد. دادههای منتشر شده در روز دوشنبه نشان داد که صادرات نفتخام عربستان سعودی در ماه مه به بالاترین سطح خود در سه ماه اخیر رسیده است. در همین حال، ایران روز دوشنبه اعلام کرد که این هفته مذاکرات هستهای با قدرتهای اروپایی را از سر خواهد گرفت تا توافق هستهای ۲۰۱۵ را احیا کند و از بازگشت تحریمهای بینالمللی جلوگیری نماید. تمام این عوامل منجر به شکلگیری انتظاراتی مبنی بر افزایش عرضه شد و نهایتا به کاهش قیمت نفت انجامید.
ثبات نسبی طلای جهانی
تا ساعت ۱۳ روز سهشنبه به وقت تهران قیمت هر انس طلای جهانی با کاهش ۰.۴ درصدی نسبت به روز قبل به قیمت ۳ هزار و ۳۸۵ دلار رسید. با بازگشایی بازار پس از تعطیلات آخر هفته، سرمایهگذاران پس از رسیدن قیمتها به بالاترین سطح پنج هفته اخیر اقدام به شناسایی سود کردند و دلیل اصلی کاهش قیمت در ادامه روز نیز همین افزایش تقاضا برای فروش بود. این در حالی است که همچنان ابهاماتی در مورد سرنوشت روابط تجاری ایالات متحده آمریکا و اروپا در نزدیکی پایان مهلت ترامپ برای دستیابی به توافق وجود دارد. اتحادیه اروپا در تلاش است تا پیش از رسیدن این ضربالاجل، به توافق تجاری با ایالات متحده دست یابد، اما همزمان برای اقدام متقابل در صورت شکست مذاکرات نیز آماده میشود. در حوزه سیاست پولی، انتظار میرود بانک مرکزی اروپا پس از مجموعهای از کاهش نرخها، این هفته نرخ بهره را در سطح ۲ درصد ثابت نگه دارد و تصمیمگیری فدرال رزرو آمریکا برای هفته آینده برنامهریزی شده است. سرمایهگذاران اکنون منتظر تصمیمگیری فدرال رزرو هستند تا دید بهتری نسبت به جهتگیری آتی سیاست پولی این نهاد به دست آورند و با اطلاعات بیشتری به سرمایهگذاری بپردازند.
بهبود چشمانداز بازار فلزات صنعتی
علاوه بر مذاکرات تجاری اروپا و ایالات متحده و سیاستهای پولی مدنظر فدرال رزرو آمریکا، تصمیمات سیاستی دولت چین عامل مهم دیگری است که در هفته گذشته قیمت فلزات صنعتی را تحت تاثیر خود قرار داد. نقره، فولاد و سنگآهن با توجه به کاربرد صنعتی خود مهمترین فلزاتی هستند که تحت تاثیر این تصمیمات قرار گرفتهاند. قیمت هر انس نقره تا روز سهشنبه در حدود ۳۸.۹ دلار در نوسان بود و در نزدیکی بالاترین سطح ۱۴ سال اخیر باقی ماند. علاوه بر اینکه تضعیف دلار و کاهش بازدهی اوراق خزانهداری آمریکا همچنان از تقاضا برای فلزات گرانبها حمایت میکنند، حمایت از نقره از سوی چین عامل دیگری است که از کاهش قیمت این فلز جلوگیری میکند.
وزارت صنعت چین متعهد شده است که رشد بخشهایی کلیدی صنعت این کشور همچون ماشینآلات، خودروسازی و تجهیزات برقی را تثبیت کند. این برنامه عملیاتی همچنین شامل ۱۰ صنعت عمده از جمله فولاد، فلزات غیرآهنی، پتروشیمی و مصالح ساختمانی نیز میشود. این تعهدها علاوه بر چشمانداز فعالان اقتصادی برای تقاضای نقره، بر پیشبینیهای مربوط به سطح تقاضای فولاد و سنگآهن نیز تاثیر گذاشته است.
انتظارات مبنی بر افزایش هزینههای عمومی در بخش ساختوساز، نگرانیها درباره مازاد عرضه در بازار فولاد را کاهش داده است و همین مساله منجر به افزایش قیمت هر تن فولاد در قراردادهای آتی چین تا سطح ۳ هزار و ۱۷۰یوآن شده است. این بالاترین سطح در بیش از سه ماه گذشته بود. بحران جاری بخش املاک در چین و افزایش سیاستهای تجاری حمایتگرایانه از سوی واردکنندگان اصلی فولاد، از تقاضا در چین کاسته بود. همچنین پیشتر، تولیدکننده بزرگ چین، «بائو استیل» اعلام کرده بود که انتظار دارد تولید ملی فولاد در سال جاری ۵۰ میلیون تن کاهش یابد. در همین حال، قیمتها با اعلام پروژه ساخت یک نیروگاه برقآبی به ارزش ۱.۲ تریلیون یوان تقویت شد. این پروژه نه تنها از تقاضا برای فلزات آهنی حمایت میکند، بلکه نشانهای است از این که دولت چین همچنان به استفاده از پروژههای زیرساختی برای تحریک اقتصاد درگیر کندی و رکود خود و مقابله با اثرات بحران بخش املاک ادامه خواهد داد.
سد بزرگ، محرکه اصلی سنگآهن
آغاز پروژه سد تبت یک محرکه بسیار قوی برای بازار فولاد و سنگ آهن چین بوده است. قیمت هر تن سنگآهن چین در قراردادهای آتی روز سهشنبه با رشد ۱.۵ درصدی نسبت به روز گذشته به حدود ۸۲۰ یوان افزایش یافت و بلندترین قله قیمتی پنج ماه گذشته را فتح کرد. چین به عنوان بزرگترین مصرفکننده سنگآهن جهان اعلام کرد که ساخت بزرگترین سد برقآبی جهان آغاز شده است؛ پروژهای که پیشبینی میشود سه تا چهار برابر بیشتر از سد سهدره بزرگترین نیروگاه برقآبی جهان، با ظرفیت ۲۲ هزار مگاوات نیاز به فولاد داشته باشد.
توقف رشد قیمت مس
قیمت هر پوند مس در قراردادهای آتی به زیر ۵.۶ دلار سقوط کرد و به روند صعودی خود پایان داد. سرمایهگذاران در آستانه ضربالاجل اول اوت برای اعمال تعرفههای آمریکا علیه متحدان تجاری خود، ریسکپذیری را کاهش دادند و ترجیح دادند در انتظار تعیین تکلیف تعرفههای کاخ سفید بمانند.«اسکات بسنت»، وزیر خزانهداری ایالات متحده، اعلام کرد که تعرفههای بالاتری که قرار است از ماه آینده اجرایی شوند، با هدف افزایش فشار بر کشورها برای دستیابی به توافقات تجاری بهتر وضع شدهاند.
وی افزود که رئیسجمهور دونالد ترامپ تصمیم خواهد گرفت که آیا این ضربالاجل را برای کشورهایی که در مذاکرات پیشرفت معناداری داشتهاند، تمدید کند یا نه. اوایل ماه جاری پس از آنکه ترامپ اعلام کرد از اول اوت تعرفهای ۵۰ درصدی بر واردات مس ایالات متحده آمریکا اعمال خواهد شد، قیمت مس به رکوردهای جدیدی رسید. طبق ادعای کاخ سفید، تصمیمگیری درمورد این تعرفهها با هدف تقویت صنعت داخلی و کاهش وابستگی به واردات مس صورت گرفته است. انتشار خبر تعرفه ۵۰درصدی، باعث شد شکاف قیمتی بین قراردادهای آتی مس در آمریکا و قراردادهای آتی بورس فلزات لندن به رکورد ۲۵ درصدی برسد.
بازارهای جهانی در ابهام
ماههاست که تنشهای تجاری دولت دونالد ترامپ با سایر کشورهای جهان و حتی متحدان تجاریاش و اصرار بر وضع تعرفهها و محدودیتهای وارداتی، فعالان اقتصادی و سرمایهگذاران را با ترس و نگرانی از رکود جهانی مواجه کرده است. از سویی دیگر گمانهزنیها در رابطه با سیاستهای مد نظر کاخ سفید و فدرال رزرو آمریکا، نااطمینانی و ریسک بازارها را در حد بالایی نگه داشته است. درگیریهای نظامی و تنشهای ژئوپولیتیکی هم همچنان سرمایهگذاران را به احتیاط بیشتر تشویق میکنند و کمکی به بهبود چشمانداز تجاری و اقتصادی دنیا نمیکنند.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات