دنیای اقتصاد : بازار سرمایه سی و یکمین روز تیرماه را با روند متعادل به پایان رساند. در حالی که شاخص کل در روزهای گذشته روند رو به رشد متعادلی را از خود بروز داده اما به نظر نمیرسد این روند مثبت نشانهای از صعود پرقدرت باشد. روندی که با افزایش تنشهای اخیر و افزایش ابهامات نمیتواند مسیر مشخصی را برای سرمایهگذاران ترسیم کند.
موانع پیش روی رشد بورس
از سوی دیگر انتشار گزارشهای فصلی برخی شرکتها چندان امیدوارکننده نبود و انتظار سهامداران را در انتشار گزارشهای مطلوب تیره و تار کرد. با این وجود برخی گروهها به مانند پالایشیها گزارشهای بهتری را منتشر کردند. با این وجود اتمسفر کلی بازار زیر سایه تنشها همچنان در هالهای از ابهام است و تا ترسیم مسیر مشخصی از سرمایهگذاری معاملهگران باید به استراتژیهای شخصی خود پایبند بمانند.
بورس در هالهای از ابهام
آراد پورکار کارشناس بازار سرمایه در خصوص وضعیت بازار روز سهشنبه اظهار کرد: بازار سرمایه روز گذشته با اتمسفری نسبتا مثبت فعالیت خود را آغاز کرد. در این میان حدود ۷۸درصد از نمادها در آغاز معاملات در محدوده مثبت قرار داشتند. با این حال جو مثبت بهتدریج تحتتاثیر افزایش عرضهها قرار گرفت و در ساعات پایانی معاملات، شاخص کل رشدی حدود ۵هزار واحدی را ثبت کرد. این شرایط بیانگر فضایی محتاطانه و پرریسک در بازار است که تحتتاثیر عوامل کلان اقتصادی و ابهامات موجود شکل گرفته است.
پورکار در خصوص عملکرد مطلوب سیمانیها در روزهای گذشته و وضعیت گروه پالایشی اظهار کرد: در میان صنایع، گروههای سیمانی و پالایشی عملکرد بهتری نسبت به سایر بخشها نشان دادند که دلیل آن را میتوان در انتشار گزارشهای مطلوب فصلی آنها جست و جو کرد. با این حال، در صنعت سیمان، نشانههایی از کاهش رقابت در بورسکالا نسبت به دوره اوج آن در فصل بهار (خردادماه) مشاهده میشود که گزارشهای درخشان آن دوره را رقم زده بود. پیشبینی میشود گزارشهای تیرماه به اندازه گزارشهای خردادماه آن طور که شاید و باید مطلوب نباشند که این امر میتواند عرضهها را در این گروه تا حدودی افزایش دهد که ضرورت بررسی دقیقتر وضعیت بورسکالا را از سوی سرمایهگذاران برجسته میکند. در مقابل، گروه پالایشی به دلیل بهبود نرخ کرک اسپرد (Crack Spread) و افزایش نرخ دلار نسبت به دورههای گذشته، عملکرد مطلوبی داشته است.
بااینحال، برای پیشبینی دقیقتر، لازم است میانگین کرک اسپرد در تابستان بررسی شود تا دید بهتری از پایداری این روند به دست آید. در این بین صندوقهای اهرمی همچنان با کمبود تقاضا مواجه هستند و جذابیت لازم را برای جذب نقدینگی ندارند. این صندوقها تنها در شرایطی که بازار بهصورت صعودی و قوی عمل کند، میتوانند عملکرد مثبتی داشته باشند. در واقع در صورت رشد محدود شاخص کل، به دلیل سود ثابتی که این صندوقها به دارندگان واحدهای عادی خود پرداخت میکنند، سبزپوشی پرقدرتی را نمیتوان از آنها انتظار داشت. در حال حاضر، تنها در صورتی که بازدهی این صندوقها به بالای ۱۵درصد برسد، میتوان انتظار ورود نقدینگی قابلتوجه به آنها را داشت.
یکی از مهمترین اخبار روزهای اخیر، برگزاری نشست معاونان وزرای امور خارجه ایران و سه کشور اروپایی در استانبول است. نتیجه این نشست میتواند بخشی از ابهامات موجود در بازار را برطرف کند. در صورت پیشرفت مذاکرات و تقویت فاز گفتوگوها میان ایران و طرفهای غربی، احتمال بهبود عملکرد بازار وجود دارد. بااینحال، نگاه سرمایهگذاران و جریان نقدینگی در شرایط فعلی نشاندهنده عدماطمینان به این تحولات است و وزن چندانی به اخبار مذاکرات داده نمیشود. این بیاعتمادی میتواند در روزهای آینده به افزایش عرضهها منجر شود، بهویژه در صورتی که اخبار خروجی از این نشستها انتظارات را برآورده نکند.
پورکار در پایان پیشبینی کرد: باید عنوان کرد با وجود افزایش عرضهها در هفتههای اخیر، شاخص کل به لطف حمایت برخی نمادها و صندوقها مثبت باقی مانده است. این وضعیت نباید بهعنوان نشانهای از قدرت بازار تفسیر شود، زیرا بخش عمده نمادها در محدوده منفی معامله شدند. این موضوع نشاندهنده شکاف بین ظاهر شاخص و واقعیت بازار است که باید مورد توجه سرمایهگذاران قرار گیرد. بازار در حال حاضر در شرایطی پرابهام و پرریسکی قرار دارد و به نظر میرسد نقدینگی ترجیح بر حرکت به سوی ابزارهای با درآمد ثابت داشته باشد. انتظار میرود عرضهها در روزهای آینده همچنان غالب باشند، مگر اینکه اخبار مثبتی از نشست استانبول یا سایر تحولات کلان منتشر شود. سرمایهگذاران باید با دقت تحولات بورس کالا، نرخ کرک اسپرد و اخبار مذاکرات را رصد کنند تا بتوانند تصمیمات آگاهانهتری اتخاذ کنند.
سهیلا نقیپور، کارشناس بازار سرمایه، وضعیت بازار روز گذشته را این گونه مورد تحلیل و ارزیابی قرار داد: بورس تهران در آخرین روز معاملاتی تیرماه عملکردی مثبت اما محتاطانه داشت. این عملکرد در حالی رقم خورد که تیرماه برای بازار سرمایه ماه پر فراز و نشیبی بود و بیشتر تحتتاثیر تحولات سیاسی قرار داشت. در این بین گروه پالایشی در معاملات روزهای اخیر نقش برجستهای ایفا کرد. مثبت بودن این نمادها را میتوان به عوامل متعددی از جمله افزایش نسبی قیمت جهانی نفت و بهبود تقاضا برای محصولات پالایشی و گزارشهای مثبت عملکرد سهماهه این شرکتها در سامانه کدال نسبت داد.
علاوه بر این، سیاستهای حمایتی دولت در راستای کاهش موانع تولید و صادرات محصولات پالایشی نیز به تقویت این گروه کمک کرد. در مقابل صندوقهای اهرمی که در ماههای ابتدایی سال، به دلیل بازدهی مطلوب مورد توجه معاملهگران کوتاهمدت قرار گرفته بودند، در روزهای اخیر با وضعیت نامساعدی مواجه شدند.
به نظر میرسد معاملهگران کوتاهمدتی، با توجه به نوسانات اخیر بازار و عدماطمینان نسبت به تداوم روند صعودی، اقدام به خروج از این صندوقها کردند. این رفتار نشاندهنده محافظهکاری در میان سرمایهگذاران و تلاش برای حفظ سودهای کسبشده در شرایط پرریسک کنونی است. باید عنوان کرد تیرماه سالجاری برای بورس تهران دورهای پرتلاطم بود. به طوری که تنشهای ژئوپلیتیکی میان ایران و اسرائیل، بازار را تحت فشار قرار داد و منجر به تعطیلی آن شد. اما اعلام آتشبس و کاهش تنشهای منطقهای، همراه با اقدامات حمایتی دولت، از جمله عرضه اوراق اختیار فروش تبعی و تزریق منابع مالی از سوی صندوقهای توسعه و تثبیت، تا حدی اعتماد را به بازار بازگرداند.
وزیر اقتصاد نیز بر حمایت از بازار سرمایه و بازگشت سرمایهها به تولید تاکید کرد و بستههای حمایتی، مانند کاهش سود بازرگانی خودروهای وارداتی و تمدید مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی تا پایان شهریور ماه، به بهبود فضای کلی بازار کمک کرد.
نقیپور در پایان افزود: با نگاهی به آینده به نظر میرسد بورس در مردادماه با چالشهای متعددی مواجه خواهد بود. ناترازی در حوزه آب و برق، همراه با خاموشیهای احتمالی و افت فشار یا قطعی آب، میتواند تهدیدی جدی برای صنایع تولیدی باشد. این موضوع ممکن است هزینههای تولید را افزایش داده و سودآوری شرکتها را تحتتاثیر قرار دهد. در کنار این، مذاکرات هستهای با کشورهای اروپایی و احتمال فعال شدن مکانیزم ماشه، همچنان بهعنوان ریسکهای اصلی بر بازار سایه افکنده است. بااینحال، در صورت پیشرفت مذاکرات و کاهش تنشهای بینالمللی، میتوان به بهبود فضای سرمایهگذاری و بازگشت نقدینگی به بازار امیدوار بود.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات