فضای محتاطانه بازار ارز

دنیای اقتصاد : روز گذشته قیمت دلار آزاد با کاهش مواجه شد و به کانال ۸۶ هزار تومان عقب‌نشینی کرد. بررسی‌های میدانی خبرنگار «دنیای اقتصاد» از بازار ارز تهران حاکی از آن است که فضای بازار بسیار محتاطانه بوده و حجم تقاضا و عرضه چندان قابل توجه نیست. به‌طوری که حتی با وجود ازسرگیری پروازهای خارجی، هنوز تقاضایی برای خرید دلار در بازار مشاهده نمی‌شود. فعالان بازار معتقدند که با توجه به نامشخص بودن چشم‌انداز سیاسی در شرایط فعلی، انجام معاملات ارزی با ریسک همراه است.
فضای محتاطانه بازار ارز
روز یکشنبه دلار آزاد برای سومین روز متوالی کاهش قیمت را تجربه کرد. به‌طوری که هر دلار آزاد در این روز با ثبت تغییر روزانه منفی ۰.۸۶ درصدی در رقم ۸۶ هزار و ۸۵۰ تومان معامله شد. مشاهدات خبرنگار «دنیای اقتصاد» از بازار ارز تهران در روز گذشته نشان می‌دهد که معاملات چندانی در بازار انجام نمی‌شود و بازار همچنان راکد است. در این میان، عمده فروشندگان کسانی هستند که دلارهای خانگی خود را برای تامین هزینه‌های فوری خود، به فروش می‌گذارند و نیاز به تبدیل آن به ریال دارند. در مقابل، افرادی که نیاز فوری به نقدینگی ندارند، ترجیح می‌دهند که دلارهای خود را نگه دارند و از فروش آن در شرایط فعلی خودداری کنند.

بررسی‌ها نشان می‌داد که میزان دلار موجود در بازار قابل توجه نبود و در مواردی که خریداری پیدا می‌شد، معامله‌گران سعی داشتند از یکدیگر پیش‌دستی کرده و دلار را از او خریداری کنند. این موضوع نیز تایید می‌کرد که عرضه دلار در بازار محدود است و فروشندگان زیادی حضور ندارند. یکی از معامله‌گران بازار در این باره گفت: «در حال حاضر، خریداران و فروشندگان هر دو با احتیاط زیادی رفتار می‌کنند و ترجیح می‌دهند تا روشن شدن شرایط سیاسی، معاملات سنگینی انجام ندهند.» به گفته این فعال بازار، با وجود از سرگیری پروازهای خارجی، همچنان تقاضایی برای خرید دلار در بازار دیده نمی‌شود. او معتقد بود که نااطمینانی‌های سیاسی در فضای کشور بر رفتار مردم تاثیر گذاشته است. به‌طوری که بسیاری از افرادی که قصد سفر به خارج از کشور را داشتند، به دلیل نداشتن تصویر روشنی از تحولات پیش‌رو، تصمیم گرفته‌اند سفرهای خود را به تعویق بیندازند یا لغو کنند.

او افزود:‌ «علاوه بر این، تورم بالا و افزایش هزینه‌های روزمره زندگی، به‌ویژه پس از جنگ ایران و اسرائیل، فشار مضاعفی بر خانوارها وارد کرده است. این شرایط باعث شده که بسیاری از افراد، به‌ویژه طبقه متوسط، از برنامه‌ریزی برای سفرهای خارجی که مستلزم صرف هزینه‌های ارزی است، چشم‌پوشی کنند. این کاهش تقاضا برای سفرهای خارجی، به نوبه خود، به کاهش تقاضا برای دلار در بازار ارز دامن زده و به رکود بیشتر بازار منجر شده است.»

از سوی دیگر با وجود فضای محتاطانه‌ای که بر بازار حاکم بود، معامله‌گران نسبت به روند مذاکرات ایران و آمریکا چندان خوش‌بین نبودند. به نظر می‌رسد که بعد از حمله نظامی اسرائیل به ایران، انتظارات در بازار نسبت به دستیابی به توافق جدید تضعیف شده است. حدود ساعت ۱۲ ظهر در بازار ارز تهران، معامله‌گران دلار را در بازه قیمتی ۸۶ تا ۸۷ هزار تومان خریداری می‌کردند و نرخ فروش آن نیز بین ۸۷ تا ۸۸ هزار تومان بود. 

دلار رسمی در قله قیمتی
روز گذشته برخلاف کاهش قیمت دلار آزاد، این ارز در بازار رسمی با رشد ارزش مواجه شد و به قله قیمتی خود رسید. به‌طوری که هر دلار مرکز مبادله در این روز در رقم ۷۱ هزار و ۷۵۳ تومان معامله شد. همچنین شکاف ارزی که در روز شنبه ۲۲.۳ درصد بود، در روز یکشنبه کاهش یافت و به ۲۱ درصد رسید. با وجود اینکه نرخ دلار رسمی در بالاترین سطح خود قرار دارد و دلار آزاد نیز طی روزهای اخیر کاهش قیمت را تجربه کرده است، اما همچنان شکاف ارزی بیش از ۲۰ درصد است. بنابراین لازم است برای دستیابی به هدف سامانه ارز تجاری و حرکت به سوی تک‌نرخی شدن دلار، این شکاف از سطح فعلی نیز اندکی کاهش پیدا کند.

همچنین در روز گذشته انواع قطعات سکه با کاهش قیمت مواجه شدند. باتوجه به اینکه بازارهای جهانی در روز گذشته تعطیل بودند، تحلیلگران این افت ارزش را به کاهش نرخ دلار در بازار داخلی نسبت می‌دهند. هر سکه طلای طرح جدید در روز گذشته در رقم ۷۷ میلیون و ۶۹۰ هزار تومان به فروش رسید. همچنین نیم سکه در رقم ۴۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان و ربع سکه در قیمت ۲۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان معامله شد. 


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید