تصویر بورس در آینه مذاکرات

دنیای اقتصاد : سبزپوشی تابلوی معاملات یک روز پس از دور چهارم مذاکرات بین‌المللی در حالی روز دوشنبه به ثبت رسید که شاخص کل بورس بیش از ۲.۵‌درصد افزایش ارتفاع گرفت. بازار سرمایه روزهای اخیر تحت‌تاثیر انواع ریسک‌های سیستماتیک و غیرسیستماتیک رفتارهای هیجانی از خود بروز داده است. صحبت‌های ضد و نقیض مقامات آمریکایی در روزهای پایانی هفته گذشته موج منفی در اتمسفر بازار ایجاد کرد؛ موجی که موجب کاهش ۲.۴۷درصدی نماگر اصلی شد و بسیاری از نمادها را در صف فروش غرق کرد. با این حال، پس از اظهارنظر مثبت وزیر امور خارجه مبنی بر سازنده بودن دور اخیر مذاکرات با گارد منفی که صندوق‌های طلا و نرخ ارز گرفتند، ورود پول ۵‌هزار و ۳۹۵میلیارد تومانی در بورس رقم خورد.
تصویر بورس در آینه  مذاکرات
سرخی تا سبزی تابلوی معاملاتی به فاصله کمتر از یک‌روز را می‌توان نشانه رخنه اخبار سیاسی و تاثیر بااهمیت‌‌‌ آن عنوان کرد؛ اخباری که بازار در شرایط فعلی وزن زیادی برای آن قائل است و رفتار معامله‌گران نیز بر این موضوع تاکید دارد. نکته بااهمیت دیگر عقب‌نشینی آمریکا و چین از جنگ تعرفه‌ای است که موجب کاهش ارتفاع قیمتی طلای جهانی شد. این افت قیمتی در کنار عدم‌رشد نرخ ارز می‌تواند سرمایه‌گذاری در صندوق‌های طلا را با چالش جدیدی روبه‌رو کند. طبق صحبت‌ها قرار است دور پنجم مذاکرات در روزهای آینده برگزار شود. باید منتظر ماند و دید در نهایت خروجی این مذاکرات چگونه خواهد بود.

 تبلور مثبت مذاکرات در بورس
علی بهشتی‌روی، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص سبزپوشی روز گذشته بازار عنوان کرد: بازار سرمایه روز گذشته سبزپوشی قابل‌‌‌توجهی را به ثبت رساند و بار دیگر ماهیت پویا و پرریسک این بازار را به نمایش گذاشت. شاخص کل بورس با رشد بیش از ۷۹‌هزارواحدی، پس از افت شدید روز‌های ابتدایی هفته، به‌‌‌یک‌‌‌باره سبزپوش شد. این تحولات که تجلی مفهوم ریسک سیستماتیک است، سرمایه‌گذاران را بار دیگر با واقعیت‌‌‌های غیرقابل‌‌‌کنترل بازار مواجه کرد. ریسک سیستماتیک، به‌‌‌عنوان عاملی که سرمایه‌گذار کنترلی بر آن ندارد، در بازار سرمایه بیش از هر جای دیگر خود را نشان می‌دهد. این ریسک شامل تمام متغیرهای بیرونی است که از تحلیل‌‌‌های مالی و تصمیم‌گیری‌‌‌های فردی فراتر می‌‌‌روند و بر روان و رفتار سرمایه‌گذاران اثر می‌‌‌گذارند. هفته گذشته، بازار شاهد موجی از خوش‌بینی و بدبینی متناوب بود که به طور عمده ناشی از اخبار مرتبط با مذاکرات سیاسی بین ایران و ایالات‌متحده بود. روز یکشنبه پس از پایان دور چهارم مذاکرات با اظهارات امیدوارکننده طرفین مذاکره که از ادامه گفت‌‌‌وگوها و عدم‌بن‌‌‌بست خبر می‌‌‌دادند، موجی از خوش‌بینی به بازار دوشنبه تزریق شد. این خبر به‌‌‌سرعت در بازار بازتاب یافت و به رشد قابل‌‌‌توجه شاخص کل منجر شد.

 بهشتی‌روی در ادامه افزود: علاوه بر عوامل سیاسی، تحولات اقتصادی نیز نقش مهمی در عملکرد روز گذشته بازار ایفا کردند. کاهش حدود یک تا دو‌هزار تومانی نرخ دلار در بازار آزاد که به دنبال خوش‌بینی نسبت به مذاکرات رخ داد، به افزایش تمایل سرمایه‌گذاران به خرید سهام منجر شد. در سطح جهانی، توافق میان چین و ایالات‌متحده در مورد تعرفه‌‌‌های تجاری، به افت قیمت طلای جهانی منجر شد. این امر، در کنار کاهش نرخ دلار در بازار داخلی، موجب شد تا سرمایه‌گذاران بار دیگر به سمت بازار سهام متمایل شوند. باید اظهار کرد موفقیت احتمالی مذاکرات می‌‌‌تواند ایران را به‌‌‌عنوان یکی از اقتصادهای پرپتانسیل منطقه معرفی کند. موقعیت استراتژیک ایران، ظرفیت‌‌‌های ترانزیتی و منابع طبیعی فراوان، این کشور را به هدفی جذاب برای سرمایه‌گذاری خارجی تبدیل کرده است.

بهشتی‌روی در پایان افزود: نکته قابل‌‌‌توجه این است که بنیادهای شرکت‌های بورسی در روزهای اخیر تغییر چندانی نکردند. بااین‌‌‌حال، بازار سرمایه که به پیش‌‌‌خور کردن اخبار معروف است، بار دیگر نشان داد که بیش از آنکه به عوامل بنیادی وابسته باشد، به اخبار و انتظارات واکنش نشان می‌دهد. این ویژگی، اگرچه فرصت‌‌‌هایی برای سودهای کوتاه‌‌‌مدت ایجاد می‌کند، اما ریسک‌‌‌های قابل‌‌‌توجهی نیز به همراه دارد. در‌حالی‌که ریسک‌‌‌های سیستماتیک هرگز به‌‌‌طور کامل از بین نمی‌‌‌روند، کاهش عدم‌قطعیت‌‌‌های مرتبط با تحریم‌‌‌ها و مذاکرات می‌‌‌تواند به ثبات نسبی بازار کمک کند. 

در واقع تا زمانی که باد موافق مذاکرات بوزد، بازار سبز خواهد بود و با وزش باد مخالف، قرمز می‌شود. این واقعیت، اگرچه برای سرمایه‌گذاران چالش‌‌‌برانگیز است، اما نشان‌‌‌دهنده پتانسیل بالای بازار ایران در صورت بهبود شرایط سیاسی و اقتصادی است. بنابراین آنچه این روزها در بازار سرمایه ایران مشاهده می‌شود، تنها یک‌نمونه از پویایی‌‌‌های پیچیده‌‌‌ای است که این بازار را از سایر بازارهای جهانی متمایز می‌کند. سرمایه‌گذاران، تحلیلگران و سیاستگذاران در انتظار نتایج مذاکرات و تحولات بعدی هستند؛ تحولاتی که می‌‌‌توانند سرنوشت این بازار را برای ماه‌‌‌ها و شاید سال‌های آینده رقم بزنند.

نجمه نیک‌طبع، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص اتمسفر روزهای اخیر بازار گفت: سرمایه‌گذاران بورس با آغاز اردیبهشت‌ماه، چشم به نتیجه مذاکرات ایران و آمریکا دوخته بودند و در این بلاتکلیفی ارزش معاملات میانگین پنج‌روزه روند کاهشی به خود گرفت و شاخص کل بورس نیز در روزهای اخیر وارد فاز اصلاحی شد. از فروردین‌ماه سال‌جاری تا روز گذشته شاهد رشد حدود ۱۷درصدی شاخص کل بودیم و طبق رفتار سهامداران در روندهای صعودی گذشته پس از افزایش قیمت سهام شناسایی سود سهامداران با هدف کاهش ریسک معاملاتی رخ داد و به دلیل همزمانی این رشد با انتظار اصلاح در اردیبهشت‌ماه که از سال‌های گذشته تکرار می‌شد، انتظار فاز اصلاحی از بازار وجود داشت.

نیک‌طبع ادامه داد: با وجود نوسانات روزهای گذشته، روز گذشته شاهد ورود نقدینگی حدود ۵‌هزار و ۳۹۵میلیارد تومانی به سهام و صندوق‌های سهامی بودیم که این اقبال به بازار سهام می‌تواند نتیجه اخبار امیدوارکننده از تداوم مذاکرات ایران و آمریکا باشد. بازار سرمایه در شرایط کنونی بیش از هر زمان دیگر به تحولات سیاسی و اخبار مذاکرات و تعاملات جهانی وابسته شده و امیدواری به تداوم مذاکرات و کاهش تنش‌های سیاسی می‌تواند باعث رونق هر چه بیشتر این بازار باشد. 

همزمان با رشد شاخص کل، رشد شاخص هم‌وزن نیز به وقوع پیوست که نشان‌دهنده بازار مثبت متعادل است که همزمان سهام کوچک و بزرگ در رنج مثبت قرار دارند. در معاملات روز دوشنبه گروه‌های بانکی، خودرویی و فلزات اساسی بیشترین تاثیر را بر شاخص کل داشتند. با توجه به ورود نقدینگی چشم‌گیر انتظار داریم بازار تا پایان هفته به رشد خود ادامه دهد و در روزهای آینده روند مثبت ادامه پیدا کند. با این حال ادامه این روند بستگی زیادی به تحولات آینده در حوزه سیاست خارجی دارد. از سوی دیگر اخبار توافق تجاری چین و آمریکا باعث ایجاد رنج منفی در طلای جهانی شده و این رنج منفی در طلای جهانی به همراه کاهش قیمت دلار داخلی، باعث کاهش قیمت طلای داخلی و به تناسب آن باعث افزایش عرضه در صندوق‌های طلا شده است.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید