نشانه‏‏‌های امیدوارکننده در هفته حساس بازارهای جهانی

امیررضا اعلاباف
بازارهای جهانی در پایان هفته‌‌‌ای پرنوسان، عمدتا با روندی مثبت و امیدوارکننده به کار خود پایان دادند. شاخص‌‌‌های سهام در ایالات‌متحده و اروپا هر دو با رشد همراه بودند. شاخص دَکس آلمان موفق شد افت ناشی از شوک وارده در دوم آوریل، موسوم به «روز آزادی» را به‌‌‌طور کامل جبران کند و به بالاترین سطح تاریخی خود برسد. شاخص استاکس۶۰۰ اروپا نیز رشد هفتگی ۱.۴درصدی را ثبت کرد و با رنگ سبز به استقبال تعطیلات رفت. در بازار ارز، دلار آمریکا بخشی از افت خود در برابر ارزهایی همچون یورو را جبران کرد. نرخ بازدهی اوراق خزانه ۱۰ساله ایالات‌متحده نیز پس از جلسه چهارشنبه کمیته بازار باز فدرال‌رزرو، با افزایش نسبت به هفته گذشته همراه شد.
نشانه‏‏‌های امیدوارکننده در هفته حساس بازارهای جهانی
در وال‌‌‌استریت اما فضای محتاطانه‌‌‌تری حاکم بود. با نزدیک‌شدن به آخر هفته، تمرکز سرمایه‌گذاران بر مذاکرات حساس تجاری میان ایالات‌متحده و چین در سوئیس افزایش یافت؛ مذاکراتی که می‌‌‌تواند چشم‌‌‌انداز اقتصادی آمریکا و جهان را تحت‌تاثیر قرار دهد. این موضوع باعث شد معامله‌‌‌گران در خرید دارایی‌‌‌های ریسکی که ارزش‌‌‌گذاری آنها ارتباط مستقیمی با نرخ بهره بدون ریسک و صرف ریسک سیستماتیک دارد، محتاطانه‌‌‌تر عمل کنند. در نتیجه، قدرت روند صعودی شاخص S&P ۵۰۰ که اخیرا به‌‌‌واسطه رشد ۶تریلیون دلاری و عبور از شرایط بازار خرسی احیا شده بود، تا حدودی کاهش یافت.

دونالد ترامپ در اظهاراتی اعلام کرد که ایالات‌متحده به‌‌‌منظور نشان دادن حسن نیت در مذاکرات با چین، کاهش قابل‌توجهی در تعرفه‌‌‌های اعمال‌‌‌شده بر کالاهای وارداتی از چین اعمال خواهد کرد و عدد ۸۰‌درصد را در این زمینه معقول دانست. هرچند دستیابی به توافق جامع و پایدار در شرایط فعلی محتمل نیست، اما به نظر می‌رسد فضای ناامیدی و اخبار منفی به پایان رسیده و احتمالا از این پس شاهد سیگنال‌‌‌های مثبت و کاهش تنش‌‌‌های تجاری خواهیم بود. در صورت عدم‌انتشار اخبار منفی از مذاکرات سوئیس، روند رشد بازارهای سهام ادامه‌‌‌دار خواهد بود و ریسک نزولی قابل‌‌‌توجهی مشاهده نمی‌شود. توافق تجاری اخیر میان ایالات‌متحده و بریتانیا به‌‌‌عنوان نخستین توافق پس از «روز آزادی» نیز به‌‌‌عنوان عاملی مثبت، تمایل سرمایه‌گذاران به ریسک را افزایش داد و با کاهش صرف ریسک سهام، اثر مثبتی بر بازارهای مالی اروپا و آمریکا گذاشت.

در میان رویدادهای مهم هفته گذشته، جلسه روز چهارشنبه فدرال‌رزرو اهمیت ویژه‌‌‌ای داشت. همان‌‌‌گونه که پیش‌بینی می‌‌‌شد، این نهاد سیاستگذار کانال نرخ بهره سیاستی خود را بدون تغییر حفظ کرد. طبق اظهارات جروم پاول، فدرال‌رزرو در حال حاضر احتمال بروز رکود تورمی (Stagflation) یعنی همزمانی تورم بالا و بیکاری بیشتر را نسبت به گذشته جدی‌‌‌تر ارزیابی می‌کند و پیش از دریافت داده‌‌‌های قطعی از سرد شدن بازار کار و حرکت تورم به سمت هدف ۲درصدی، قصدی برای کاهش نرخ بهره ندارد.

فدرال‌رزرو در انتظار روشن شدن آثار اقتصادی جنگ تجاری بر فعالیت‌‌‌های اقتصادی و قیمت‌ها باقی خواهد ماند. با این حال، داده‌‌‌های بازار مشتقه طبق گزارش ابزار FedWatch گروه CME نشان می‌دهد معامله‌‌‌گران انتظار سه‌مرحله کاهش نرخ بهره را از جلسه ماه ژوئیه دارند که ممکن است نرخ بهره را تا پایان سال به محدوده ۳.۵ تا ۳.۷۵‌درصد برساند.

ابهام در مسیر سیاستگذاری نرخ بهره، عدم‌ثبات سیاست‌‌‌های اقتصادی دولت ترامپ، حملات مکرر رئیس‌‌‌جمهور به رئیس فدرال‌رزرو، رشد فزاینده نسبت بدهی ملی به تولید ناخالص داخلی و همچنین ارزش‌‌‌گذاری‌‌‌های بالای بازار سهام آمریکا (براساس معیارهایی مانند P/E فوروارد، شاخص وارن بافت و PEG) باعث شده‌‌‌اند که تمایل سرمایه‌گذاران بین‌المللی به بازار آمریکا و دارایی‌‌‌های دلاری کاهش یابد. خروج ۲۴.۸میلیارد دلار از صندوق‌های سرمایه‌گذاری در سهام شرکت‌های آمریکایی طی ماه گذشته –بالاترین رقم در دو سال اخیر– نیز این موضوع را تایید می‌کند.

در حال حاضر، بازارهایی مانند اروپا، آسیا و کشورهای در حال توسعه با توجه به سیاستگذاری‌‌‌های پولی قابل پیش‌بینی‌‌‌‌‌‌تر، شرایط اقتصادی مطلوب‌‌‌تر و ارزش‌‌‌گذاری‌‌‌های منطقی‌‌‌تر، گزینه‌‌‌های جذاب‌‌‌تری برای سرمایه‌گذاران به شمار می‌‌‌روند. با وجود این، مسیر آتی بازارها بیش از هر چیز تحت‌تاثیر روند توافقات تجاری میان آمریکا و به‌‌‌ویژه چین خواهد بود.

توصیه ما به سرمایه‌گذاران، حفظ تنوع در پرتفوی برای عبور امن‌‌‌تر از شرایط متلاطم کنونی است.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید