دنیای اقتصاد : بازار سرمایه هفته گذشته را در سایه تلخی حادثه ناگوار بندر شهید رجایی و سبزپوشی انتهای هفته صنایع مختلف سپری کرد. روزهای ابتدایی هفته گذشته حادثه ناگوار بندر، بورس را عزادار کرد و جامه سرخ بر تن تابلوی معاملات انداخت. از طرفی بسیاری از فعالان بازار انتظار داشتند که خروجی مثبتی از دور سوم مذاکرات به بازار مخابره شود. با این وجود با پایان یافتن دور سوم مذاکرات، اظهارنظر مشخصی از سوی مقامات دو کشور مطرح نشد و تنها بر مثبت بودن نتیجه مذاکرات تاکید شد. بر این اساس بازار در فضای غبارآلودی به مسیر خود تا میانههای هفته گذشته ادامه داد.
بورس در پیچ مذاکرات
با این وجود زمزمهها از احتمال تصویب لوایح CFT و پالرمو در جلسه روز چهارشنبه مجمع تشخیص مصلحت و انتشار اخبار مثبت مذاکراتی بار دیگر رونق را به بازار برگرداند و بازار روزهای پایانی هفته را در درخشش مطلوبی و در نهایت بازدهی شاخص کل در هفته گذشته ۵ درصد ثبت شد. البته انتشار خبر لغو دور چهارم مذاکرات از روز پنجشنبه موجی از بدبینیها در خصوص آینده بازار را مجددا زنده کرد. پیشبینی میشود بازار سرمایه هفته متعادلی پیش رو داشته باشد.
تاثیر اخبار سیاسی بر بازار
هاتف شاملو، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص وضعیت هفته گذشته بازار عنوان کرد: هفته گذشته بازار سرمایه متاثر از اخبار متعدد داخلی و خارجی، نوسانات قابلتوجهی را به ثبت رساند. مذاکراتی که روز شنبه برگزار شد، برخلاف انتظار فعالان بازار خروجی ملموسی نداشت. سرمایهگذاران امیدوار بودند که امضای پیشنویس یا انعقاد توافقی مشخص محرکی برای رشد بازار، بهویژه در صنایع متاثر از مذاکرات مانند بانکیها، خودرو و حملونقل دریایی باشد. بااینحال تنها نتیجه اعلامشده از این نشست اظهارات مقامات ایرانی و چند روز پس از آن دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا پیرامون مثبت بودن روند مذاکرات بود. این اظهارات به دلیل فقدان جزئیات و نتایج عینی، نتوانست مانند دو هفته گذشته، موج قدرتمندی در بازار ایجاد کند.
از طرفی عدم تحقق انتظارات از مذاکرات، منجر به خروج تدریجی سرمایه از صنایعی شد که پیشتر با اخبار مذاکرات رشد کرده بودند. صنایع بانکی، خودرویی، و حملونقل دریایی تا حدودی با اصلاح قیمتی مواجه شدند. سرمایههای خارجشده از این صنایع، به سوی بخشهایی با پتانسیل رشد بالاتر یا اخبار مثبت هدایت شدند. درواقع نقدینگی که اکنون در بازار در جریان است، به طور عمده متعلق به فعالان قدیمی بازار است و به نظر میرسد نقدینگی جدیدی از خارج چندان به بازار جریان پیدا نکرده است. بخش قابلتوجهی از این سرمایهها، پیشتر در صندوقهای با درآمد ثابت یا ابزارهای کمریسک نگهداری میشود. با کاهش تنشهای سیاسی و افزایش اطمینان نسبی در بازار، این سرمایهها با شجاعت بیشتری به سمت خرید سهام حرکت خواهند کرد.
این کارشناس بازار در خصوص موج اقبال به سوی سهام کوچکتر عنوان کرد: صنایع کوچکتر که در ماههای اخیر رشد چشمگیری نداشتند، مورد توجه سرمایهگذاران قرار گرفتند. صنعت مواد غذایی و زراعت از جمله بخشهایی بود که با اخبار مثبت مانند افزایش نرخ شیر از سوی اتحادیه، عملکرد قدرتمندی از خود نشان داد. صنعت سیمان نیز به دلیل افزایش نرخها در رقابتهای بورس کالا بار دیگر در کانون توجه قرار گرفت. همچنین، شایعاتی پیرامون تغییر فرمول نرخگذاری در صنعت پالایش، به رشد این بخش کمک کرد. در بخش معدنی، افزایش ضریب گندله نسبت به شمش، نرخ محصولات این صنعت را بالا برد و اقبال بازار را به دنبال داشت.
در مقابل، شرکتهای فولادی تولیدکننده آهن اسفنجی، به دلیل کاهش ضریب آهن اسفنجی نسبت به شمش و افزایش هزینه مواد اولیه (مانند گندله)، با فشار فروش مواجه شدند. یکی از موضوعات کلیدی هفته گذشته، جلسه روز چهارشنبه درباره تصویب لایحه پالرمو و FATF بود که برخلاف انتظار، به تصویب نرسید و تصمیمگیری در این خصوص به نتایج جلسات بعدی مذاکرات موکول شد.
همچنین مذاکرات برنامهریزیشده برای روز شنبه در رم، به دلایل نامشخصی به تعویق افتاد. این ابهامات نگرانیهایی را در میان معاملهگران ایجاد کرد و به کاهش اقبال بازار در کوتاهمدت دامن میزند. همچنین در هفته گذشته، شاخص هموزن با حرکتی صعودی، موفق شد سقف تاریخی خود را بشکند و اندکی بالاتر از آن تثبیت شود. این موضوع نشاندهنده اقبال بیشتر به سهام کوچکتر و متوسط بازار بود. در مقابل، شاخص کل با فشار فروش در سهام بزرگ و شاخصساز، نشانههایی از واگرایی منفی را از روز سهشنبه بروز داد. بااینحال، روز چهارشنبه با بهبود جو روانی بازار، بسیاری از سهام به صف خرید رسیدند و بازار حالوهوای بهتری پیدا کرد.
کاهش ارزش معاملات، زنگ خطر برای بازار
یکی از نکات نگرانکننده هفته گذشته، کاهش ارزش معاملات بود. درحالیکه هفتههای پیش ارزش معاملات به بالای ۲۰هزار میلیارد تومان رسیده بود، در هفته گذشته این رقم بهتدریج کاهش یافت و به حدود ۱۴هزار میلیارد تومان رسید. این کاهش، زنگخطری برای فعالان بازار است، چرا که جریان پول، بهعنوان نیروی محرکهای برای حفظ پویایی بازار ضروری است. همچنین تغییرات اخیر در ضرایب اعتباری صندوقهای اهرمی از موضوعات پربحث هفته گذشته بود. کاهش ضریب اهرم به ۳۷.۵درصد، جو روانی منفی را در میان معاملهگران ایجاد کرده است. بااینحال، به دلیل حجم پایین اعتبارات این صندوقها، تاثیر این تغییر چندان عمیق ارزیابی نمیشود. اما در مجموع، این موضوع در کنار تعویق مذاکرات، نگرانیهایی را در کوتاهمدت به وجود میآورد.
این کارشناس بازار در پایان پیشبینی کرد: با توجه به شرایط کنونی، انتظار میرود هفته آینده با فشار روانی آغاز شود. پیشبینی میشود صنایعی مانند بانکیها، خودروییها و حملونقل دریایی، بیمه و لیزینگ که به مذاکرات وابسته هستند، با فشار فروش مواجه شوند. سهام بزرگ بازار نیز به دلیل افت نرخ کامودیتیهای جهانی، ممکن است عملکرد ضعیفی داشته باشند. در مقابل، صنایعی مانند زراعت، لبنیات (متاثر از افزایش نرخ شیر) و داروییها (به دلیل اخبار مربوط به تسویه مطالبات از دولت) میتوانند اقبال بیشتری داشته باشند.
همچنین احتمال میرود سهام کوچکتر با پتانسیل سفتهبازی یا بازیگرمحور، در ابتدای هفته مورد توجه قرار بگیرند. هرگونه خبر مثبت از مذاکرات، حتی در حد برگزاری زودهنگام جلسات یا اظهارات خوشبینانه از سوی آمریکاییها، میتواند بهسرعت جو بازار را تغییر دهد و موج جدیدی از تقاضا ایجاد کند. فعالان بازار باید با دقت تحولات سیاسی و اقتصادی را رصد کنند، زیرا این عوامل همچنان نقش تعیینکنندهای در روند بازار سرمایه خواهند داشت.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات