گریز بورس از ریسک سیاسی

دنیای‌اقتصاد- عاطفه چوپان : به‌نظر می‌رسد تنش‌های سیاسی مانند قبل بازار سرمایه را با هیجانات منفی مواجه نمی‌کند؛ چراکه در هفته گذشته بازار سرمایه توانست به سلامت از این ریسک بگذرد و اگرچه روندی منفی به خود گرفت اما ریزش‌های سنگین را تجربه نکرد.
مهم‌ترین اتفاقی که هفته گذشته بازار سرمایه را در کنار سایر بازارها تحت‌تاثیر قرار داد تنش‌هایی بود که در سوریه اتفاق افتاد. این اتفاق با افزایش ریسک‌های سیستماتیک توانست سرمایه را به سمت بازارهای کم‌ریسک‌تر و البته نامولدی مانند دلار و طلا سوق دهد و همین امر باعث شد افزایش قیمت قابل‌توجهی را در این بازارها شاهد باشیم، اما بازار سهام که سال‌۱۴۰۳ را بهتر از تصورات تحلیلگران آغاز کرده‌بود در نتیجه این اتفاق با افت مواجه شد، با این‌وجود ریزش‌ها شدید و صف‌های فروش زیاد سنگین نشد. در جریان اتفاقات هفته اخیر نماگر اصلی بورس ۰.۴۶‌درصد منفی شد و خروج پول هفتگی به ۸۱۲‌میلیارد ‌تومان رسید. تحلیلگران با توجه به افت محدود بازار سرمایه در این جریان از طرفی و رشد قابل‌توجه بازارهای موازی و مهم‌تر از همه دلار معتقدند با کاهش ‌تدریجی این ریسک در هفته‌جاری به مرور شاهد بازگشت روند روبه‌رشد در بازار سرمایه خواهیم بود و در این میان تغییرات قیمتی دلار احتمال رشد قیمتی در بازار سرمایه را نیز قوت می‌بخشد.

حسن حسین‌‌‌‌نیا، تحلیلگر بازار سرمایه گفت: بازار سهام هفته اول کاری خود را متاثر از جو مثبت روزهای پایانی سال‌۱۴۰۲ و موضوعیت مشارکت مردم در شعار سال‌ مثبت شروع کرد اما با حمله اسرائیل به کنسولگری کشورمان در دمشق و افزایش نگرانی‌ها از احتمال گسترش دامنه درگیری در منطقه، ورق بورس برگشت و بازارهای مالی ملتهب شدند که نتیجه آن پیشتازی بازارهای مخرب همچون دلار و طلا و خودرو بود.

وی ادامه‌داد: دلار در بازار آزاد با نوسانات قابل‌توجهی همراه شد که با توجه به افزایش فاصله بین نرخ دلار آزاد با دلار نیمایی، نتیجه آن می‌تواند انتقال ثروت از تولیدکننده و صادرکننده به واردکنندگان و دلالان باشد؛ از این‌رو شاهد خروج نسبتا سنگین نقدینگی اشخاص حقیقی از سهام و حتی صندوق‌های درآمد ثابت بودیم.

حسین‌‌‌‌نیا گفت: پیش‌بینی می‌شود هفته پیش‌رو تحت‌تاثیر ریسک‌های موجود باشد و البته انتظار می‌رود شاهد افزایش حمایت از بازار توسط صندوق‌ها باشیم  و در صورت کاهش دامنه تنش‌های منطقه‌ای، بورس امکان برگشت سریع قیمتی نمادها را خواهد داشت . این تحلیلگر بازار سرمایه معتقد است؛ در بازه میان‌مدت دو موضوع نحوه مدیریت ارز نیمایی و احتمال تغییر در جهت کاهش فاصله آن با نرخ بازار آزاد و همچنین سیاست‌های دولت در قبال قیمت‌گذاری محصولات صنایع و واگذاری مدیریت شرکت‌های نیمه‌دولتی به‌ویژه در خودرویی‌ها اهمیت بالایی خواهد داشت که در صورت تصمیم مناسب، بورس می‌تواند مقصد خوبی برای سرمایه‌های مردم باشد و جو مثبتی را تجربه کند.

برزو حق‌شناس، دیگر تحلیلگر بورسی نیز درخصوص وضعیت بازار سهام گفت: معمولا در بین‌التعطیلین و مخصوصا در تعطیلات عید بازار کم‌رمق می‌شود و حجم معاملات نیز کاهش محسوسی پیدا می‌کند. بازار روند خاصی در این شرایط نمی‌گیرد اما در روزهای ابتدایی امسال بازار سرمایه تحت‌تاثیر جو دلار و رشد در بازارهای موازی مثبت بود اما آخر هفته گذشته تحت‌تاثیر ریسک‌های منطقه‌ای و اتفاق‌هایی که در سوریه افتاد عرضه‌ها بالا رفت که این موضوع طبیعی است. وی درخصوص روند بازار سرمایه آینده کوتاه‌مدت گفت: با توجه به روند فعلی که دلار به خود گرفته و عملا سقف‌زده، اصولا بازار سرمایه باید مثبت باشد اما در این میان سایه ریسک سیستماتیک در بازار بالا رفته و اتفاق‌هایی که هفته گذشته در سوریه افتاد و احتمالات بعدی در این‌خصوص ریسک مهم پیش‌روی بازار است، بنابراین در کوتاه‌مدت ممکن است عرضه‌ها در بازار کمی بالا باشد اما رفته‌رفته که سایه این ریسک از سر بازار کم شود، تحت‌تاثیر دلار و روند روبه‌رشد آن به‌نظر می‌رسد در میان‌مدت اگر ریسک‌های سیستماتیک تشدید نشود، رشدی را در ادامه روند افزایشی دلار برای بازار شاهد باشیم.

این تحلیلگر عنوان کرد: علاوه‌بر ریسک سیستماتیک که به آن اشاره شد، نگاه سیاستگذار و دولت به بورس و شرکت‌های بورسی و احتمال ادامه سیاست‌های انقباضی و تامین کسری‌های بودجه ‌از جیب سهامداران مشکل مهمی است. از طرفی مهم‌ترین محرک فعلی برای بازار سرمایه همچنان رشد نرخ دلار و عقب‌ماندگی از بازارهای موازی است.

روند روبه‌رشد بورس
علی سعیدی، تحلیلگر بورسی نیز با اشاره به شروع بهتر از تصور بورس در سال‌جدید گفت: به‌رغم آنچه همیشه به‌صورت سنتی در بازار سرمایه شاهدیم، بهار سبزی را در بورس شاهد بودیم. بازار روزهای ابتدایی سال‌را مثبت آغاز کرد و حجم معاملات نیز با توجه به تعطیلی‌های متعدد به نسبت مثبت ارزیابی می‌شود، بنابراین این موضوع را می‌توان به فال‌نیک گرفت و انتظار ادامه سالی بهتر از سال‌گذشته را داشت. وی درخصوص ریسک سیستماتیک اخیر و تاثیرپذیری بازار سرمایه از آن گفت: موضوع ریسک‌های سیستماتیک از جنس تنش‌های منطقه‌ای برای بازار سرمایه مساله تازه‌ای نیست. در اواخر سال‌گذشته نیز بارها شاهد این ریسک‌ها به طرق مختلف بودیم و البته که روی بازار سرمایه هم تاثیر خود را گذاشت، اما نکته مهم این است که این مساله دیگر نمی‌تواند بازار را سورپرایز کند و بنابراین همان‌طور که در هفته گذشته نیز شاهد بودیم بازار ریزش سنگینی نداشت و توانست بدون هیجان خاصی این ریسک را پشت‌سر بگذارد.

 وی در پاسخ به این سوال که آیا بازارسرمایه هفته جدید را بهتر از هفته گذشته خواهد گذراند یا نه، گفت: درخصوص وقوع اتفاق‌هایی که در حال‌حاضر از آنها بی‌خبریم همه‌چیز تغییر خواهد کرد اما در غیر‌این‌صورت تتمه اثرات تنش‌های سوریه نهایتا در نیمه اول هفته در بازار سرمایه باقی خواهد ماند و بورس می‌تواند در نیمه دوم به روند روبه‌رشدی که از ابتدای سال‌آغاز کرده، برگردد. از طرفی با توجه به رشد چشمگیری که در بازارهای موازی و مهم‌تر از همه دلار و سکه در این مدت شاهد بودیم جاماندگی بازار سرمایه از رقبای خود تشدید شده و بنابراین این موضوع خود به محرکی برای بازار در آینده نزدیک هم بدل شده‌است. این تحلیلگر تاکید کرد که همچنان مهم‌ترین محرک برای بازار سرمایه تغییرات قیمتی دلار است و در این‌خصوص گفت: نمی‌توان این موضوع را فراموش کرد که دلار یکی از محرک‌های سنتی بازار سرمایه بوده و خواهد بود. در این میان چنانچه دولت از سیاست‌های سرکوبی درخصوص نرخ دلار نیما دست بردارد و شاهد رشد نرخ دلار شرکت‌های بورسی نیز باشیم به‌تبع آن رشد بازار سرمایه هم سرعت بیشتری خواهد گرفت. به‌طور کلی روند پیش‌روی بورس را مثبت ارزیابی می‌کنم و به‌نظرم بازار سرمایه در ادامه روزهای به نسبت بهتری را نسبت به بهار سال‌گذشته - با توجه به اتفاق‌هایی که در نیمه اردیبهشت ماه رخ‌داد- پیش‌رو خواهد داشت.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید