گواهی‏‏‌های کالایی از سکه افتادند

دنیای‌اقتصاد - راضیه احقاقی : بازار گواهی‌‌‌های کالایی در ساعات ابتدایی بازگشایی هفته جاری متاثر از سیگنال‌‌‌های کاهش تحریم‌ها قرمزپوش شدند. البته برخی محصولات کشاورزی از این قاعده مستثنی بودند. در میان گواهی‌‌‌های کالایی فعال در بازار مالی بورس‌کالای ایران، گواهی‌‌‌های سکه سریع‌ترین واکنش را به سقوط نرخ ارز در بازار داخل به کانال ۲۶‌هزار تومان نشان دادند و با عقبگرد قیمتی ۳ / ۲درصدی روبه‌رو شدند. البته این عقبگرد قیمتی تنها مربوط به بازار مالی بورس‌کالا نبود و نرخ سکه در بازار فیزیکی نیز در زمان تنظیم این گزارش کاهش ۲ / ۲درصدی نسبت به نرخ بازگشایی داشت. با وجود این، همچنان میانگین نرخ معامله گواهی سکه در نرخی حدود ۲‌درصد کمتر از ارزش بنیادی (۱ / ۰قیمت معامله در بازار فیزیکی) آن بوده که این موضوع بیانگر انتظار فعالان بازار مالی بورس‌کالا از استمرار روند کاهشی به وجود آمده در این بازار است.

قرمزپوشی بازار گواهی با سیگنال‌‌‌های ارزی
انتشار اخبار مثبت از مذاکرات وین و رفع بخشی از تحریم‌‌‌های وضع‌شده علیه ایران از سوی ایالات‌متحده آمریکا در ساعات ابتدایی روز شنبه شانزدهم بهمن‌ماه به سیگنال اصلی جهت‌‌‌دهنده به روند معاملات در بازار مالی بورس‌کالای ایران تبدیل شد. این سیگنال در حالی که به عقبگرد نرخ ارز به کانال 26‌هزار تومانی در بازار آزاد منجر شد، زمینه قرمزپوشی بازار گواهی سپرده کالایی در اغلب نمادها را طی ساعات ابتدایی بازگشایی بازار مهیا کرد. گواهی‌‌‌های سپرده سکه طلا سریع‌‌‌ترین واکنش را به انتشار اخبار کاهش تحریم‌ها نشان دادند، به نحوی که در زمان تنظیم این گزارش، بیشترین‌ درصد عقب‌‌‌نشینی قیمتی در گواهی‌‌‌های سکه رخ داد و میانگین نرخ معامله پنج‌گواهی سکه فعال در بازار مالی بورس‌کالای ایران کاهش 63 / 2درصدی داشت. در عین حال، در زمان تنظیم این گزارش، فاصله قیمتی میان میانگین نرخ هر گواهی سکه با ارزش بنیادی آن به 2 / 2‌درصد افزایش یافت که این موضوع بیانگر انتظار معامله‌‌‌گران این بازار برای کاهش بیشتر نرخ ارز است. به شکل بنیادی ارزش هر واحد گواهی سکه طلا برابر یک‌صدم ارزش نرخ معامله (میانگین قیمت خرید و فروش روز) سکه در بازار فیزیکی است.؛ با وجود این، معامله‌‌‌گران این بازار که احتمال کاهش بیشتر قیمت‌ها را با توجه به سیگنال‌‌‌های منفی ارزی می‌دهند، هر گواهی را در نرخی کمتر از ارزش بنیادی آن مورد دادوستد قرار می‌دهند.

برآورد فعالان بازار درست از آب درآمد
معاملات گواهی سپرده سکه در بازار مالی بورس‌کالا ظرف هفته گذشته نیز جریان مثبتی نداشت و میانگین نرخ معامله هر گواهی از اواسط هفته از کانال 120‌هزار تومان عقب‌‌‌نشینی کرد، به نحوی که هر گواهی سکه (معادل یک‌صدم سکه فیزیکی) با نرخی در محدوده 119‌هزار تومان مورد دادوستد قرار گرفت. این عقب‌‌‌نشینی نرخ و بازگشت به کانال 119‌هزار تومانی بیانگر برآورد فعالان این بازار از کاهش قیمت در روزهای بعد بود؛ برآوردی که اتفاقا درست از آب درآمد و گواهی‌‌‌های سکه در ساعات ابتدایی بازگشایی بازارها طی روز شنبه شانزدهم بهمن با عقب‌‌‌نشینی شتابان رشد قیمت روبه‌رو شدند.

معامله‌‌‌گران گواهی سکه فروشنده شدند
نرخ گواهی سکه در بازار مالی بورس‌کالا ظرف هفته گذشته کاهشی و انتظارات فعالان بازار نیز منفی بود؛ اما از حجم معاملات گواهی سکه ظرف هفته گذشته به‌شدت کاسته شد. این موضوع بیانگر تردید فعالان این بازار از روند حاکم بر بازار بوده که باعث می‌شود فعالان این بازار خرید و فروش‌های خود را تا مشخص شدن رویه بازار به تعویق بیندازند. با این حال، در ساعات ابتدایی بازگشایی بازار در روز ابتدایی هفته جاری برحجم معاملات گواهی سکه  افزوده شد و اغلب معامله‌‌‌گران در موقعیت خروج از بازار قرار گرفتند.

کمرنگ شدن سیگنال جهانی
نوسان نرخ طلا در بازارهای جهانی سیگنال مهم دیگر اثرگذار بر روند معاملات گواهی سکه است. با وجود این، به نظر می‌رسد اثرگذاری این سیگنال بنیادی در میان اخبار احیای برجام کمرنگ شده است؛ هرچند حتی در این شرایط نیز نمی‌‌‌توان این سیگنال را نادیده گرفت. طلا در بازارهای جهانی ظرف هفته گذشته با رشد قیمت 93 / 0درصدی روبه‌رو شد. نرخ طلا از 1790دلار به ازای هر اونس در روز ابتدایی هفته گذشته تا 1807دلار به ازای هر اونس صعود کرد. تعویق زمان افزایش نرخ بهره در ایالات‌متحده آمریکا حداقل تا ماه مارس به کاهش شاخص دلار آمریکا در هفته گذشته منجر شد و زمینه رشد بهای این دارایی را به وجود آورد. با این حال، انتشار داده‌‌‌های اشتغال ایالات‌متحده آمریکا در روزهای پایانی هفته احتمال رشد نرخ بهره در ماه مارس را افزایش داد و زمینه بهبود ارزش شاخص دلار آمریکا را فراهم کرد که این موضوع سیگنالی منفی برای طلا در بازارهای جهانی بود. با وجود این، همچنان تورم جهانی بالاست و طلا به عنوان دارایی امن در زمان تورم از این سیگنال مثبت جهت می‌گیرد. به این ترتیب طلا در بازارهای جهانی در بلاتکلیفی میان دو داده مهم تورم بالا و بهبود شاخص دلار آمریکا با افزایش نرخ بهره قرار دارد. در حالی که تورم بالا از نرخ این دارایی حمایت می‌کند، سیاست‌‌‌های انقباضی و بهبود شاخص دلار آمریکا، تضعیف‌‌‌کننده نرخ آن هستند.

مقاومت طلای سرخ در مقابل سیگنال‌‌‌های منفی
جریان غالب بازار مالی بورس‌کالا ظرف روز گذشته کاهشی بود؛ اما برخی نمادهای گواهی زعفران در مقابل سقوط نرخ مقاومت کردند. از 10نماد گواهی زعفران فعال در این بازار در زمان تنظیم این گزارش سه‌نماد با رشد قیمت نسبت به نرخ بازگشایی روبه‌رو بودند؛ اما از قیمت هفت‌نماد نسبت به نرخ بازگشایی کاشته شده بود. میانگین نرخ تغییر قیمت این 10نماد نیز برابر منفی 38 / 0‌درصد بود. با این حال، میزان روند منفی حاکم بر بازار گواهی زعفران کمتر از جریان منفی حاکم بر معاملات در بازار آتی بود. به شکل معمول بازار گواهی سپرده باید تعیین‌‌‌کننده جریان بازار آتی باشد؛ اما به‌‌‌نظر می‌رسد معامله‌‌‌گران بازار آتی سریع‌تر از معامله‌‌‌گران این بازار به سیگنال‌‌‌های ارزی حاکم بر بازار واکنش نشان داده‌‌‌اند، به این ترتیب انتظار می‌رود این مرتبه بازار آتی جریان‌‌‌دهنده به بازار گواهی طلای سرخ باشد.

روند خلاف جهت گواهی برنج
به‌‌‌‌رغم جو منفی حاکم بر معاملات گواهی سپرده کالایی در بازار مالی بورس‌کالای ایران بر قیمت گواهی برنج در این بازار افزوده شد، به نحوی که در زمان تنظیم این گزارش نرخ هر گواهی برنج نسبت به نرخ بازگشایی حدود 38 / 0‌درصد افزایش یافت. مهم‌ترین دلیل این رشد قیمتی خلاف جریان غالب در بازار، رشد قیمت این محصول در بازار فیزیکی ظرف روزهای اخیر بود. با توجه به اینکه حجم معاملات برنج در بازار گواهی به‌مراتب کمتر از حجم آن در بازار فیزیکی است، معاملات در این بخش از روند بازار فیزیکی سیگنال می‌گیرد. به این ترتیب، صعود قیمت برنج در بازار عمده‌‌‌فروشی و خرده‌‌‌فروشی کشور ظرف روزهای اخیر به افزایش ارزش گواهی‌‌‌های برنج در این بازار منجر شد.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید