خوش‌بینی به‌‌رغم افت اونس

دنیای اقتصاد : به‌‌رغم دومین هفته نزولی برای بازار جهانی طلا، بر اساس آخرین نظرسنجی هفتگی کیتکو، تحلیلگران وال‌استریت و سرمایه‌گذاران خرد مین‌استریت همچنان به آینده کوتاه‌مدت فلز زرد خوش‌بین هستند. قیمت جهانی طلا که تحت تاثیر افزایش امیدها برای ازسرگیری مذاکرات تجاری از یکسو و انتشار آمارهای اقتصادی قابل قبول در آمریکا از سوی دیگر در هفته‌های اخیر کاهش یافته بود، در معاملات روز گذشته اندکی بهبود یافت. گزارش‌ها نشان می‌دهد تمایل سرمایه‌گذاران برای دارایی‌های پرریسک بار دیگر افزایش یافته است. هر اونس طلا در معاملات روز گذشته با قیمت ۱۵۰۶ دلار بسته شد.

نظرسنجی دوقلوی مین‌استریت و وال‌استریت

در آخرین نظرسنجی هفتگی کیتکو، در حالی که سرمایه‌گذاران مین‌استریت به دلیل نااطمینانی‌ها در جهان و احتمال تداوم کاهش نرخ بهره در آمریکا به آینده کوتاه‌مدت طلا خوش‌بین هستند، برخی تحلیلگران وال‌استریت نسبت به چشم‌انداز بازار این فلز گرانبها ابراز بدبینی کرده‌اند. به گفته‌ کوین گریدی، مدیرعامل شرکت فونیکس فیوچرز، اگرچه بازار طلا در حال حاضر عالی به نظر نمی‌رسد، اما احتمال ادامه روند صعودی در بلندمدت همچنان وجود دارد؛ چراکه هنوز اخبار بسیار مهمی از جمله کاهش نرخ بهره از سوی فدرال‌رزرو در راه است. بر اساس تازه‌ترین نظرسنجی کیتکو که در ۶ سپتامبر منتشر شده، در حالی که فروش طلا از سوی سرمایه‌گذاران و معامله‌گران افزایش یافته اما تحلیلگران حرفه‌ای وال‌استریت و سرمایه‌گذاران خرد مین‌استریت همچنان به آینده کوتاه‌مدت فلز زرد خوش‌بین هستند. در این نظرسنجی، ۱۵ تحلیلگر حرفه‌ای وال‌استریت شرکت کردند که از میان آنها ۹ نفر معادل ۶۰ درصد، افزایش قیمت و سه نفر معادل ۲۰ درصد کاهش قیمت طلا را پیش‌بینی کردند.

همچنین سه نفر معادل ۲۰ درصد هیچ نظری در مورد آینده کوتاه‌مدت فلز زرد نداشتند. از سوی دیگر، از میان ۱۱۶۴ سرمایه‌گذار خرد که در این نظرسنجی شرکت کردند، ۶۷۹ رای‌دهنده، معادل ۵۸ درصد افزایش قیمت طلا و ۲۸۷ نفر، معادل ۲۵ درصد کاهش قیمت این فلز گرانبها را پیش‌بینی کردند. ۱۹۸ رای‌دهنده یا ۱۷درصد نیز نظری در مورد روند قیمت طلا نداشتند. گزارش‌ها نشان می‌دهد آمریکا در ماه آگوست کمتر از میزان پیش‌بینی‌شده شغل ایجاد کرده است. از آنجا که قیمت طلا سطح حمایتی هزار و ۵۰۰ دلار را حفظ کرده، به‌‌رغم کاهش قیمت، خوش‌بینی‌ها به این بازار همچنان پابرجاست. به گفته آدام باتن، تحلیلگر ارشد موسسه فارکس لایو، اشتیاق مدیران صندوق‌ها و خرده‌فروشان برای طلا به‌وضوح احساس می‌شود. عوامل متعددی قیمت جهانی طلا را تحت تاثیر قرار می‌دهند که از مهم‌ترین آنها می‌توان به سیاست‌های پولی فدرال‌رزرو، داده‌های اقتصادی، عرضه و تقاضا، تورم و عدم قطعیت اشاره کرد.

عوامل موثر بر روند اونس: قیمت جهانی طلا تحت تاثیر عوامل داخلی از جمله عرضه، تقاضا و رفتار سرمایه‌گذاران و همچنین عوامل خارجی از جمله شاخص دلار و متغیرهای کلان اقتصادی تعیین می‌شود.

  سیاست‌های پولی فدرال‌رزرو: سیاست پولی که از سوی فدرال‌رزرو اتخاذ می‌شود، شاید بیشترین تاثیر را بر قیمت طلا داشته باشد که از آن تحت عنوان هزینه فرصت یاد می‌شود. هزینه فرصت به معنای رها کردن سود در یک سرمایه‌گذاری زودبازده برای سود بیشتر در یک سرمایه‌گذاری بلندمدت دیگر است. زمانی که نرخ بهره پایین باشد، بازدهی اوراق قرضه کمتر از نرخ تورم است که این منجر به زیان می‌شود. در این صورت طلا به‌عنوان یک سرمایه‌گذاری جذاب برای سرمایه‌گذاران است. اما زمانی که نرخ بهره افزایش می‌یابد، سود حاصل از اوراق قرضه افزایش می‌یابد که موجب می‌شود طلا جذابیت کمتری برای سرمایه‌گذاران داشته باشد. گزارش‌های فدرال‌رزرو همچنین می‌تواند بر بازار طلا تاثیرگذار باشد. جلسات کمیته بازار آزاد فدرال (FOMC) هر ۶ هفته یک‌بار برگزار می‌شود و در آن وضعیت اقتصاد ایالات متحده آمریکا و آینده سیاست‌های پولی مورد بحث قرار می‌گیرد. اگر این کمیته مواضعی در جهت افزایش نرخ بهره در آینده نزدیک بگیرد، بازار طلا به آن واکنش نشان می‌دهد و قیمت آن کاهش می‌یابد. اما اگر این کمیته بر این باور باشد که نرخ‌ها پایدار خواهند ماند، قیمت طلا تمایل به سوی روند صعودی خواهد داشت.

  داده‌های اقتصادی: تمامی داده‌های اقتصادی از جمله گزارش‌های مربوط به نرخ اشتغال‌زایی، دستمزد، تولید و همچنین داده‌های مربوط به رشد تولید ناخالص داخلی بر سیاست‌های پولی فدرال‌رزرو تاثیرگذار است که در نهایت قیمت طلا را جهت‌دهی می‌کند. به طور کلی، کاهش نرخ بیکاری، توسعه تولید و رشد تولید ناخالص داخلی بیش از ۲ درصد در آمریکا، کاهش قیمت طلا را به دنبال دارد. برعکس، افزایش نرخ بیکاری، تضعیف داده‌های مربوط به بخش تولید و رشد تولید ناخالص داخلی فدرال‌رزرو را به سوی سناریوی کاهش نرخ بهره سوق می‌دهد که منجر به افزایش قیمت طلا می‌شود.  

عرضه و تقاضا: مانند همه کالاها و خدمات، عرضه و تقاضا در بازار طلا هم بر قیمت‌ها تاثیرگذار است. زمانی که تقاضا برای طلا بیشتر باشد قیمت آن افزایش می‌یابد و برعکس عرضه بیش از حد آن، کاهش قیمت را به دنبال دارد.

  تورم: چهارمین عاملی که می‌تواند بر قیمت طلا تاثیر بگذارد، تورم یا افزایش قیمت کالاها و خدمات است. تورم در بیشتر مواقع به معنای رشد و توسعه اقتصادی است و عمدتا افزایش قیمت طلا را به دنبال دارد. زمانی که اقتصاد در حال رشد و گسترش است، اتخاذ سیاست افزایش عرضه پول از سوی فدرال‌رزرو رایج است. این روند به افزایش قیمت طلا منجر می‌شود. برعکس کاهش تورم، از جذابیت طلا به‌عنوان دارایی امن و سرمایه‌گذاری می‌کاهد.

نوسانات ارزی:  نوسانات ارزی، به‌ویژه دلار آمریکا، یکی از تاثیرگذارترین عوامل بر قیمت طلاست. اگر دلار آمریکا روند کاهشی داشته باشد، تمایل برای خرید طلا افزایش می‌یابد؛ چرا که سایر ارزها و کالاها در سراسر جهان در حال افزایش قیمت هستند. برعکس، تقویت دلار آمریکا، که اغلب به دلیل رشد اقتصاد این کشور است، کاهش قیمت طلا را به دنبال دارد. در این حالت، سرمایه‌گذاری‌ها عمدتا به سوی دلار سوق داده می‌شود. به‌طور کلی طلا و دلار رابطه‌ معکوسی دارند.

  عدم قطعیت: عدم قطعیت تاثیر قابل توجهی بر قیمت طلا دارد. عمدتا قیمت طلا تحت تاثیر عدم قطعیت سیاسی و بی‌ثباتی افزایش می‌یابد. از جمله این عوامل ژئوپلیتیک در سال ۲۰۱۹ می‌توان به شکست مذاکرات آمریکا و کره شمالی، مناقشات هند و پاکستان، نزدیک شدن برگزیت به خط پایان و مذاکرات تجاری ایالات متحده و چین اشاره کرد. این روند همواره تقاضا برای طلا را به‌عنوان یک دارایی امن افزایش می‌دهد و منجر به بیشتر شدن قیمت آن می‌شود. اما آنچه سرمایه‌گذاران باید به آن توجه داشته باشند این است که نااطمینانی و عدم قطعیت همچون عوامل دیگر یک عامل قابل اندازه‌گیری نیست. عدم قطعیت یک عامل کاملا روان‌شناختی است و بستگی به رفتار سرمایه‌گذاران دارد که می‌تواند از یک عامل ژئوپلیتیک به عامل دیگر اثری متفاوت بر بازار طلا داشته باشد.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید