اجرای تدریجی اصلاحات جدید بازار پایه

سنا : معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار از اجرای تدریجی مصوبات جدید بازار پایه فرابورس خبر داد و گفت: اصلاحات بازار پایه به مرور زمان و همراه با اطلاع‌رسانی کامل اجرا می‌شود. حسن امیری ضمن بیان مطلب فوق گفت: هنگام اجرای مصوبه جدید بازار پایه فرابورس، فعالان بازار دغدغه‌هایی را مطرح کردند، بنابراین نیاز به توقف اجرا و بررسی بیشتر این تصمیم احساس شد.
اجرای تدریجی اصلاحات جدید بازار پایه 
وی ادامه داد: موضوع بازنگری مصوبه بازار پایه فرابورس در شورای‌عالی بورس مطرح شد و این شورا نیز پس از بررسی موارد مطرح شده، جمع‌بندی خود را به هیات‌مدیره سازمان اعلام کرد و قبل از اتخاذ تصمیم نهایی در خصوص این دستورالعمل، اعضای شورای‌عالی بورس، فرابورس و کانون‌ها با فعالان بازار سرمایه و سرمایه‌گذاران بازار پایه جلساتی را برگزار کردند و از آنها کسب نظر شد. در نهایت شورای‌عالی بورس با جمع‌بندی نظرات مطرح شده تصمیمات کلی را در این خصوص اتخاذ کرد و مقرر شد هیات‌مدیره سازمان اصلاحات لازم را در دستورالعمل اعمال کند. معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه همه نظرات و پیشنهادهای مطرح شده، بررسی شد، افزود: پس از جمع‌بندی و پاسخ به دغدغه‌های موجود، دستورالعمل جدید بازار پایه بازنگری و تدوین شد و هفته آینده برای اجرا به فرابورس ابلاغ می‌شود و البته این مصوبه به شکل تدریجی و با اطلاع‌رسانی کامل عملیاتی می‌شود.

امیری خاطرنشان کرد: بحث نوسان یک ریال و شبهات شرعی عمده‌ترین نکاتی بود که بررسی مجدد شد و از نظر کمیته فقهی سازمان نیز اجرای آن ایراد یا اشکال شرعی نداشت. با این حال از آنجا که نوسان یک ریال و لزوم بازنگری این دامنه دغدغه فعالان بازار بود، شورای‌عالی بورس و هیات‌مدیره سازمان به این جمع‌بندی رسیدند که در سه بازار زرد و نارنجی و قرمز دامنه نوسان ۳ درصدی، ۲ درصدی و یک درصدی تعریف شود و در هر یک از این بازارها، دامنه نوسان از یک مرحله حراج تا حراج بعدی عملیاتی شود. وی ادامه داد: در پیشنهاد قبلی تعداد حراج‌ها در بازارهای مختلف متفاوت بود؛ از جمله اینکه در تابلوی قرمز صرفا یک بار در ماه حراج برگزار می‌شد اما پس از بازنگری این فاصله زمانی کاهش پیدا کرد و قرار است حداقل هفته‌ای یک حراج (Auction) در این سه بازار تعریف شود، ضمن اینکه فرابورس نیز می‌تواند پیشنهاد بیش از یک حراج را با توجه به وضعیت بازارها ارائه کند. معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادارافزود: مقرر شد که اصلاحات بازار پایه به‌تدریج انجام شود و حذف مظنه‌ها نیز به یکباره اجرایی نشود. بنابراین حذف مظنه‌ها در این مرحله از اصلاحات بازار پایه اتفاق نمی‌افتد و در مراحل بعدی اجرایی می‌شود.

امیری در خصوص زمانبندی اجرای مقررات جدید بازار پایه و نحوه عملیاتی شدن آن نیز گفت: هفته آینده این موضوع به فرابورس ابلاغ می‌شود و پس از یک فرجه زمانی ۱۰ تا ۱۵ روزه گام اول اجرای آن برداشته خواهد شد. وی افزود: در این فرصت فرابورس زیرساخت‌های لازم را برای تنظیم سیستم‌های معاملاتی تدارک خواهد دید تا زمینه‌های اجرای این مصوبه فراهم شود. ضمن اینکه مساله زمان‌بندی اجرای دستورالعمل حتما از طرف فرابورس اعلام می‌شود تا اگر کسی فرصت ورود به این بازار یا فرصت خروج از این بازار را خواست این فرصت مهیا باشد. معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار یادآور شد: حذف مظنه‌های قیمتی به‌صورت دوره‌ای خواهد بود و در ۶ ماه اول عملیاتی نخواهد شد. همچنین دامنه نوسان دیگر یک ریالی نخواهد بود و از یک تا ۳ درصد به تفکیک بازارها دامنه نوسان خواهیم داشت.

در ماه‌های گذشته پس از اعلام تغییراتی در قوانین بازار پایه، مقرر شده بود تا با توجه به میزان شفافیت شرکت‌ها در سه تابلو به رنگ‌های زرد، نارنجی و قرمز دسته‌بندی شود. همچنین به‌عنوان یکی از اصلاحات قانون بازار پایه قرار بود سفارش‌های خرید و فروش (مظنه‌ها) مخفی باشد و معامله‌گران در زمان معامله از مظنه‌ها آگاهی نداشته باشند؛ اما تعداد قابل توجهی از فعالان این بازار به تغییر این قانون واکنش نشان داده و آن را خلاف دو اصل شفافیت و نقدشوندگی سهام دانستند. این موضوع سبب شد که قانون جدید بازار پایه مسکوت بماند و بررسی آن به جلسه شورای‌عالی بورس کشیده شود. نیمه مرداد‌ماه بود که رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار از اصلاح مقررات افشا، پذیرش و معاملات بازار پایه فرابورس ایران خبر داد و عنوان کرد: برخی از اعضای شورای‌عالی بورس نیز جلسات مشابهی با فعالان و کارشناسان بازار سرمایه برگزار کردند و نتایج تمام نشست‌ها به شورا ارائه شد. در نهایت مقرر شد اصلاح مقررات افشا، پذیرش و معاملات بازار پایه فرابورس در هشت بند عملیاتی شود.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید