تلاش شاخص برای تثبیت در کانال جدید

دنیای اقتصاد - علی عبدالمحمدی : در ادامه حرکت صعودی بازار سهام، شاخص کل بورس تهران برای هشتمین روز پیاپی با رشد همراه شد تا بار دیگر امید به بازگشت رونق به تالار شیشه‌‌‌ای زنده شود. این شاخص که در روز هجدهم تیرماه تا سطح ۲ میلیون و ۶۳۷ هزار واحدی عقب‌‌‌نشینی کرده بود، اکنون با افزایش بیش از ۲۰۰ هزار واحدی در ۸ روز معاملاتی، به رقم ۲ میلیون و ۸۳۸ هزار واحد رسیده است. این رشد معادل ۷.۶۵ درصد بوده و نشان‌دهنده بازگشت تدریجی تقاضا به بازار پس از یک دوره رکود فرسایشی است.
تلاش شاخص برای تثبیت در کانال جدید
بررسی روند حرکتی شاخص در این مدت نشان می‌دهد که بازار به ‌‌‌تدریج در حال عبور از فاز بی‌‌‌اعتمادی ماه‌‌‌های گذشته است.

 عملکرد مثبت هم‌‌‌وزن پس از یک وقفه ۵۰ روزه
از نکات مهم معاملات روز گذشته، عملکرد بهتر شاخص هم‌‌‌وزن نسبت به شاخص کل بود. شاخص هم‌‌‌وزن که عمدتا نمادهای کوچک‌‌‌تر و متوسط بازار را نمایندگی می‌‌‌کند، پس از مدت‌ها، توانست بازدهی روزانه بالاتری را ثبت کند. این اتفاق می‌تواند نشانه‌‌‌ای از افزایش تمایل فعالان بازار به خرید سهام با ارزش بازار پایین‌‌‌تر تلقی شود. معمولا در دوران رونق، این دسته از نمادها پس از سهام بزرگ، وارد مدار رشد می‌شوند و چنین تحرکی می‌تواند نوید‌‌‌دهنده ورود بازار به فاز دوم صعود باشد. آخرین بار در ششم خردادماه بود که شاخص هم‌‌‌وزن موفق به سبقت از شاخص کل در رشد روزانه شد.

 بازار از زاویه ارقام
شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات روز دوشنبه، با افزایش ۰.۵۲ درصدی مواجه شد و به سطح ۲ میلیون و ۸۳۸ هزار واحدی رسید. در سوی دیگر، شاخص هم‌‌‌وزن نیز با رشد ۰.۶۶درصدی در سطح ۸۵۰ هزار واحدی ایستاد. شاخص کل فرابورس هم با رشد ۰.۴۹درصدی همراه شد. از میان ۶۸۲ نماد معامله‌‌‌شده، ۴۵۰ نماد در محدوده مثبت و ۲۳۲ نماد در محدوده منفی قرار گرفتند. این آمار نشان می‌دهد که توزیع نقدینگی در بازار نسبتا متوازن بوده است. 

 ورود پول حقیقی با چاشنی احتیاط
پس از هفته‌‌‌ها روند خروج پول از بازار، معاملات روز قبل شاهد ورود ۷۱۸ میلیارد تومان سرمایه حقیقی به بازار بود. این نخستین ورود قابل‌‌‌توجه پول حقیقی طی روزهای اخیر محسوب می‌شود و می‌تواند به عنوان نشانه‌‌‌ای مثبت تلقی شود، هرچند همچنان نشانه‌‌‌های تردید در بازار به قوت خود باقی است. ارزش معاملات خرد که معیار مناسبی برای سنجش دمای بازار تلقی می‌شود، امروز تنها ۴ هزار و ۷۵۲ میلیارد تومان بود. این رقم نسبت به میانگین روزانه سال جاری، افت چشمگیری دارد. بخشی از این افت به علت توقف نمادهای مختلف به دلیل برگزاری مجامع بازمی‌‌‌گردد، اما نبود تقاضای قوی در سمت خرید نیز نقش کلیدی دارد. تا زمانی که ارزش معاملات خرد به سطوح بالاتری بازنگردد، نمی‌توان از تثبیت روند صعودی اطمینان یافت.

 نرخ ارز در تلاطم خبرها
در بازار ارز، قیمت دلار در انتهای معاملات روز یکشنبه به ۸۶ هزار تومان کاهش یافته بود؛ اما صبح روز گذشته با بازگشایی بازار، دلار مجددا به کانال ۸۷ هزار تومان بازگشت و در ادامه روز حتی تا ۸۸ هزار تومان هم رشد کرد. این نوسانات عمدتا تحت ‌‌‌تاثیر خبر مذاکرات تازه میان ایران و سه کشور اروپایی بود که در ابتدا با کاهش هیجانی قیمت‌‌‌ها همراه شد، اما به ‌‌‌سرعت، واکنش معکوس بازار را به همراه داشت. تداوم این وضعیت می‌تواند همچنان بر رفتار معامله‌‌‌گران بورسی و انتظارات تورمی تاثیر بگذارد؛ چرا که دلار به ‌‌‌عنوان یک متغیر کلیدی، مستقیما بر سودآوری شرکت‌های صادرات‌‌‌محور و نیز تقویت انتظارات سفته‌‌‌بازی در بازار سهام اثرگذار است.

 افزایش تحرک در بازار طلا و سکه
همزمان با صعود نرخ دلار، بازار طلا نیز با افزایش قیمت روبه‌رو شد. هر گرم طلای ۱۸ عیار روز گذشته، رشد ۱.۵۲ درصدی را ثبت کرد و مجددا به بالای سطح ۷ میلیون تومان بازگشت. سکه امامی نیز در میانه کانال ۷۸ میلیون تومان معامله شد. همچنین صندوق‌های طلا نیز با ورود پول مواجه شدند. بر اساس داده‌‌‌های تجمیعی، تا لحظه تنظیم گزارش حدود ۲۳۰ میلیارد تومان پول حقیقی وارد این صندوق‌ها شده است. این موضوع نشان می‌دهد که بخشی از سرمایه‌‌‌گذاران با نگاه محافظه‌‌‌کارانه، ترجیح داده‌‌‌اند دارایی‌‌‌های خود را به ابزارهای مبتنی بر طلا منتقل کنند؛ به‌‌‌ویژه در فضایی که ابهام درباره آینده مذاکرات سیاسی و ثبات ارزی همچنان باقی است.

 چشم‌‌‌انداز کوتاه‌‌‌مدت بازار
تحلیلگران معتقدند اگر چه نشانه‌‌‌هایی از تغییر فاز بازار قابل مشاهده است، اما تا زمانی که چند مولفه مهم از جمله رشد ارزش معاملات، افزایش پایدار ورود پول حقیقی و تثبیت شاخص‌‌‌ها در سطوح جدید فراهم نشود، نمی‌توان از بازگشت واقعی رونق سخن گفت. نکته قابل‌‌‌توجه آن است که در صورت تداوم ورود نقدینگی به صندوق‌های کالایی و بازگشت نمادهای بزرگ به تابلوی معاملات، می‌توان انتظار داشت که در هفته پیش‌‌‌رو، بازار به آزمون مهمی برای عبور از مقاومت روانی ۲ میلیون و ۸۵۰ هزار واحدی وارد شود.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید