صعود بورس با موتور خوش‌بینی به توافق

دنیای اقتصاد - علی عبدالمحمدی : بازار سرمایه در چهارمین روز معاملاتی هفته، رویدادی تاریخی را به‌ثبت رساند. شاخص‌کل بورس تهران که طی هفته‌های گذشته در مرزهای حساس تکنیکال نوسان می‌کرد، سرانجام موفق شد از سد مقاومتی ۳‌میلیون و ۲۰۰‌هزار واحد عبور کند و با ثبت رشد ۱.۱۴درصدی، به سطح بی‌سابقه ۳‌میلیون و ۲۰۶‌هزار واحد برسد. این صعود، در شرایطی رقم خورد که نشانه‌های خوش‌بینی به حصول توافق میان ایران و آمریکا، موتور اصلی حرکت بازار را روشن نگاه داشته‌است.
صعود بورس با  موتور خوش‌بینی به توافق
همزمان با رشد قابل‌توجه نماگر اصلی بازار سهام، شاخص هموزن نیز به رشد ۰.۴۹درصدی رضایت‌داد و در پایان معاملات در سطح ۹۶۸‌هزار‌واحدی ایستاد؛ سطحی که از قله قبلی این نماگر (۹۶۵‌هزار‌واحدی در تاریخ ۱۷ اردیبهشت) فراتر رفت و نشان‌دهنده تقویت جریان عمومی تقاضا در معاملات بازار سهام بود. شاخص‌کل فرابورس نیز در جریان معاملات دیروز با رشد ۰.۵۹‌درصدی همراه شد. همچنان میان عملکرد شاخص‌کل و شاخص هموزن تفاوت وجود دارد که این موضوع عمدتا ناشی از ورود پول حقیقی به سهام شرکت‌های بزرگ و شاخص‌‌‌‌‌‌‌ساز بازار است.

 پول حقیقی؛ حضوری گزینشی اما موثر
در جریان معاملات دیروز، یکی از نکات مهم، عملکرد متفاوت پول حقیقی در کلیت بازار بود.  بررسی جزئی‌‌‌‌‌‌‌تر نشان می‌دهد؛ ۵۰ شرکت بزرگ بازار، شاهد ورود نقدینگی حقیقی بودند. این موضوع اثر مستقیمی بر رشد بیشتر شاخص‌کل نسبت به شاخص هموزن داشت. این رفتار دوگانه سرمایه‌گذاران حقیقی می‌تواند نشانه‌‌‌‌‌‌‌ای از نگاه فرصت‌‌‌‌‌‌‌طلبانه به سهام لیدر در وضعیت فعلی بازار باشد؛ جایی‌که معامله‌گران به آینده برخی صنایع بزرگ با خوش‌بینی بیشتری می‌‌‌‌‌‌‌نگرند.

 ارزش معاملات؛ عبور از ۱۵ همت
ارزش معاملات خرد بورس تهران نیز در روز گذشته به رقم قابل‌توجه ۱۵‌هزار و ۳۱۸‌میلیارد‌تومان رسید؛ ‌عددی که پس از مدت‌ها دوباره به سقف‌های قبلی نزدیک شده‌است. افزایش تعداد و ارزش معاملات را می‌توان ناشی از رشد عمومی قیمت‌ها و افزایش عرضه دانست. معامله‌گران روز گذشته با احتیاط بیشتری اقدام به‌فروش سهام خود کردند و همین موضوع نیز به تقویت عمق معاملات انجامید. تحلیلگران معتقدند افزایش عرضه‌ها نسبت به‌روز گذشته، اگرچه مانعی برای رشد بیشتر بازار بود، اما در بلندمدت می‌تواند به تعادل قیمت‌ها کمک‌کرده و از شکل‌گیری حباب جلوگیری کند.

 همراهی صندوق‌های طلا با موج صعود
همزمان، صندوق‌های طلا که روزهای یکشنبه و دوشنبه با افت قیمت مواجه بودند، روز گذشته با افزایش تقاضا کار خود را آغاز کردند. به‌نظر می‌رسد بخشی از سرمایه‌گذاران که به دلیل چشم‌‌‌‌‌‌‌انداز نوسان نرخ ارز وارد صندوق‌های طلا شده‌اند؛ همچنان در متن معاملات این صندوق‌ها حضور دارند و به روزهای آتی دل بسته‌‌‌‌‌‌‌اند.

 دلار در حاشیه توافق
در بازار ارز نیز اسکناس آمریکایی کماکان در کانال ۸۳‌هزار‌تومانی نوسان می‌کند. تحلیلگران بازار ارز معتقدند فعلا خبری قطعی درخصوص توافق میان ایران و آمریکا در دست نیست و همین مساله باعث‌شده تا شاخص ارزی توان حرکت معنادار به سمت بالا یا پایین را نداشته‌باشد. فعلا دلار در وضعیت انتظاری قرار دارد و بازارهای دارایی نیز چشم به تحولات دیپلماتیک دوخته‌‌‌‌‌‌‌اند.

 توافق؛ کلید واژه مشترک همه بازارها
بدون‌تردید، مهم‌ترین عاملی که در شرایط فعلی به رشد بازار سرمایه دامن زده، افزایش گمانه‌‌‌‌‌‌‌زنی‌‌‌‌‌‌‌ها پیرامون توافق احتمالی میان ایران و ایالات‌متحده است. از هفته گذشته تاکنون، اخبار مختلفی از مذاکرات غیررسمی و میانجی‌‌‌‌‌‌‌گرانه مخابره شده که همگی سیگنالی از نزدیکی مواضع طرفین در برخی زمینه‌‌‌‌‌‌‌ها ارائه داده‌اند. در این میان، بورس تهران به‌عنوان بازاری که به‌سرعت به اخبار سیاسی واکنش نشان می‌دهد، نسبت به سایر بازارها پیشتاز بوده‌است، به‌ویژه ورود نقدینگی به سهام بزرگ، این فرضیه را تقویت می‌کند که سرمایه‌گذاران منتظر کاهش ریسک‌های سیستماتیک و افزایش احتمال گشایش‌های اقتصادی در آینده نزدیک هستند.

 عبور از قله‌‌‌‌‌‌‌های تاریخی
رشد روز گذشته بازار سرمایه، باعث شد شاخص‌کل از سقف تاریخی ۳‌میلیون و ۱۷۸‌هزار‌واحدی که در دهم اردیبهشت ‌‌‌‌‌‌‌ماه تجربه کرده‌بود عبور کند. شاخص هموزن نیز با گذر از سطح ۹۶۵‌هزار‌واحدی که در ۱۷اردیبهشت ثبت‌شده بود، قله جدیدی را فتح کرد. این رکوردشکنی‌‌‌‌‌‌‌ها می‌توانند حاوی پیام مهم احتمال ورود بورس به یک فاز‌جدید از صعود برای بازار باشند که این موضوع مشروط به تثبیت شرایط فعلی و تداوم انتظارات مثبت است.

 امید و احتیاط توامان
در مجموع، معاملات دیروز بورس تهران، حاوی پیام‌‌‌‌‌‌‌های متعددی برای تحلیلگران و سرمایه‌گذاران بود. از یک‌سو، عبور شاخص‌کل از مرز ۳.۲میلیون واحد و رشد قابل‌توجه ارزش معاملات، نشان‌دهنده ورود بازار به فاز‌جدیدی از حرکت صعودی است. از سوی دیگر، تفاوت عملکرد میان شاخص‌کل و هموزن و خروج سرمایه‌های حقیقی از بازار، زنگ هشداری برای هیجانات زودگذر تلقی می‌شود. اکنون همه بازارها، از بورس گرفته تا طلا و ارز، در یک نقطه تلاقی قرار دارند. انتظار برای تعیین‌‌‌‌‌‌‌‌تکلیف مذاکرات، فعلا مهم‌ترین موضوعی است که بازارها را درگیر خود کرده‌است. هرگونه خبر رسمی یا موثق از پیشرفت یا توقف مذاکرات می‌تواند نقش تعیین‌‌‌‌‌‌‌کننده‌‌‌‌‌‌‌ای در مسیر آتی بازارها داشته‌باشد. سرمایه‌گذاران در این شرایط بیش از هر زمان دیگر نیازمند تحلیل دقیق، دوری از رفتارهای هیجانی و نگاه بلندمدت هستند؛ چراکه تنها در چنین وضعیتی می‌توان از فرصت‌های احتمالی پیش‌‌‌‌‌‌‌رو بهره‌مند شد.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید