دنیای اقتصاد - عباس بیات : روز پرنوسانی در نماگرهای بازار سهام طی روز معاملاتی دوشنبه بهوقوع پیوست. نماگر اصلی بورس تهران طی روز معاملاتی دوشنبه بخشاعظمی از رشد ابتدای روز خود را پس داد و در نهایت با افزایش ۰.۱۶درصدی در سطح ۳میلیون و ۹۷هزار واحد بهکار خود پایان داد. نماگر هموزن حرکت باثباتتری را تجربه کرد و طی معاملات روز دوشنبه با افزایش ۰.۹۲درصدی به سطح ۹۴۶هزار واحد افزایش ارتفاع یافت. در رفتار سرمایهگذاران بورسی نوعی عدمقطعیت مشاهده میشود.
این عدمقطعیت عمدتا ریشه در وضعیت متزلزل حوزه سیاسی و اقتصادی کشور دارد. در چند هفته اخیر که کاتالیزور بازارها اخبار مرتبط با مذاکرات است، هر خبری در رابطه با مذاکرات چه از سوی مقامات ایران و چه از سوی مقامات ایالاتمتحده بهسرعت واکنش فعالان را بهدنبال داشت. یک نوع سردرگمی در رفتار معاملهگران طی چند هفته اخیر مشاهده میشود. در برخی روزها تمامی سهام قفل صفوف خرید و در برخی روزها صفهای فروش درهمتنیده در بازار عرضاندام میکند. در کنار بخش سیاسی، از منظر اقتصادی هنوز وزیر اقتصاد جدید به مجلس معرفی نشدهاست. این موضوع در کنار فضای پرابهام سیاست خارجی منجر به رفتارهای هیجانی در بازار سهام شدهاست. سهامداران بهدنبال کسب سود بین طلا و بورس جابهجا میشوند که در نتیجه این جابهجایی بازارها حرکات باثبات را تجربه نمیکنند. در این روزها حال و روز بازارها بهدلیل اخبار پیدرپی از همیشه نوسانیتر است و صرفا سرمایهگذاران به کسب سود هرچند اندک قانع میشوند.
عدمتثبیت شکست سطح کلیدی
درحالیکه نماگر اصلی تالار شیشهای در ابتدای معاملات روز دوشنبه افزایش ارتفاع به بالای سطح 3میلیون و 100هزار واحد را تجربه کردهبود، در ادامه نتوانست بالای این سطح دوام آورد. در نهایت شاخصکل بورس تهران در انتهای معاملات روز دوشنبه از اوج روزانه خود عقبنشینی کرد و یک روز پرنوسان را به پایان رساند. این حرکات هیجانی در دیگر نماگرهای بازار سهام با شدت کمتری بهوقوع پیوست. شاخص هموزن بار دیگر عملکردی بهتر از نماگر اصلی بورس تهران طی روز دوشنبه را بهثبت رساند.
این نماگر بورسی در ابتدای معاملات روز گذشته رشد بیش از 1.1درصدی را تجربه کرد، بااینحال فروکش هیجان خرید در نمادهای بزرگ سرانجام اثر خود را بر کوچکترها نیز نمایان کرد و این شاخص بورسی 0.18درصد از رشد روزانه خود را از دست داد. ارزش معاملات خرد در معاملات روز دوشنبه بهمیزان 15هزار و 677میلیاردتومان بهثبت رسیدکه در مقایسه با روز یکشنبه 7درصد افزایشیافت. در جریان معاملات روز گذشته 74میلیاردتومان پول توسط حقیقیها به گردونه معاملات بازار سهام تزریق شد. در ابتدای معاملات روز گذشته، 80درصد از نمادهای بازار سهام در محدوده مثبت تابلو جایگرفتند. با گذشت زمان و تقویت سمت فروش تابلوی معاملات، 13درصد از نمادهای مثبت به محدوده منفی و بعضا به صففروش عقبنشینی کردند، با اینوجود بهدلیل تداوم فشار تقاضا در نمادهای کوچکتر بازار، ارزش صفهای خرید بورس تهران در انتهای معاملات به میزان 2هزار و 450میلیاردتومان بهثبت رسیدکه این میزان صفهای خرید 2همت از مجموع ارزش صفهای فروش بازار بالاتر بود.
جذب حقیقیها به صنایع ریالی
در روز معاملاتی گذشته، با جدیترشدن اخبار مذاکرات بار دیگر گروه بانکی برای سهامداران به گزینه جذابی بدل شد. بانکیها در روز دوشنبه با ورود پول 457میلیارد تومانی بیشترین میزان جذب پول حقیقی درمیان صنایع را تجربه کردند. علاوهبر این گروه خودرو و ساخت قطعات با ورود پول 104میلیاردتومانی رتبه دوم بیشترین میزان جذب پول حقیقی را از آن خود کردند. در گروه خودرویی مهمترین خبری که منتشر شد، مربوط بهثبت افزایش سرمایه گروه خودروسازی سایپا بود. همچنین وانت پراید این شرکت مجوز افزایش نرخ را در روز دوشنبه دریافت کرد. طی روز گذشته، بالاترین قدرت خریداران حقیقی مربوط به گروه منسوجات و استخراج سایر معادن بود. معدنیها از اواسط هفته گذشته همواره موردتوجه فعالان قرارگرفتند و در روزهای معاملاتی اخیر جزو برترین صنایع از لحاظ قدرت خریداران حقیقی بودهاند، بااینحال درخشش منسوجات بهعنوان یک گروه کوچک از بازار سرمایه در روز دوشنبه در نوع خود جالب بود.
تقابل محرکهای مثبت و منفی
اولین فاکتور سنجش ارزندگی در بازار سهام نرخ دلار توافقی است. این مهم عامل حرکت صعودی آبان1402 بورس تهران بود، درحالیکه طی روزهای گذشته بهدلیل برخی اخبار منفی مذاکرات حرکت صعودی در دلار بازار آزاد رقم خورد و دلار تا نیمه کانال 80هزارتومان افزایش ارتفاع را تجربه کرد، دلار توافقی با کاهش همراه شد.
طی روز دوشنبه دلار توافقی در قیمت 69هزار و 99تومان معامله شد و از اوج خود 500تومان کاهش قیمت را تجربه کرد. بهدنبال آن شکاف میان نرخ دلار توافقی و آزاد از مرز 24درصد عبور کرد که بهعنوان یک سیگنال منفی برای بازار سهام محسوب میشود. میانگین نرخ اخزا که از ابتدای سالروند نزولی به خود گرفت و از محدوده 36درصد تا 33درصد عقبنشینی کرد، از اواسط هفته گذشته بار دیگر افزایشی شد. طی روز دوشنبه نرخ اخزا به محدوده 34درصد افزایشیافت. این محرک هرچند که هنوز سیگنال منفی برای بازار سهام محسوب نمیشود اما ادامه حرکت صعودی اخزا میتواند اثرات منفی بر بورس تهران بهدنبال داشتهباشد. نسبت قیمت به سود هر سهم بازار سرمایه در انتهای معاملات روز دوشنبه به محدوده 7.6واحد رسید. این نسبت هنوز فاصله معناداری تا قله اردیبهشت1402 یعنی محدوده 11.5واحدی دارد و از این منظر بورس تهران در حالت ارزندهای قرار دارد. همچنین از منظر ارزش دلاری، ارزش بازار سهام که در محدوده 130میلیارد دلار قرار دارد، با سقف اردیبهشت خود یعنی محدوده 200میلیارد دلار فاصله زیادی دارد، بنابراین هرچند که از منظر اخزا و نرخ دلار توافقی بورس تهران تحتفشار قرار دارد، اما بورس تهران در محدوده فعلی به لحاظ دو فاکتور ارزش دلاری و P/E ارزنده است.
روز پرهیجان بازارها
علاوه بر بورس تهران، در روز دوشنبه دیگر بازارها نیز روز پرنوسانی را سپری کردند. دلار بازار آزاد نسبت بهروز یکشنبه کمی کاهش را تجربه کرد و در سطح 85هزارتومان معامله شد. طلای 18عیار از یکسو تحتتاثیر کاهش نرخ دلار با افت همراه شد و ازسوی دیگر با رشد طلای جهانی در مسیر مثبت قدم برداشت و به بالای سطح 3هزار و 300دلار به ازای هر انس افزایشیافت. در مجموع طلای 18عیار بهدلیل برابری محرکهای مثبت و منفی در محدوده خنثی مورد معامله قرارگرفت.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات