دنیای اقتصاد - محمد نعمتزاده : بازار سهام در دومین روز معاملاتی هفته با یک اصلاح ۲۳هزارواحدی در شاخصکل و رشد در شاخص هموزن به پایان رسید. کارشناسان معتقدند در صورت عدمرخداد ریسکهای سیاسی این نمادها عملکرد بهتری خواهند داشت.
نوید رجایی، کارشناس بازار سرمایه به چرخش نقدینگی در بازار سهام و وضعیت آن پرداخت و گفت: در بررسی شرایط فعلی بورس، بهویژه با تمرکز بر رفتار سهام شاخصساز، مشاهده میشود که این دسته از نمادها طی ماههای اخیر رشدهایی در حدود ۱۰ تا ۱۵درصد را تجربهکرده اما بهتدریج وارد فازاصلاحی شدهاند؛ این در حالی است که پس از یک دوره نسبتا طولانی، در حدود یک تا دو سالگذشته، یک روندی برخلاف گذشته شکلگرفته و سهام کوچک و متوسط عملکرد بسیار مطلوبتری نسبت به سهام شاخصساز از خود نشان میدهند. وی افزود: این پدیده نهتنها در تحلیلهای میدانی بازار مشهود است، بلکه در گفتهها و مصاحبههای اخیر مسوولان سازمان بورس نیز به چشم میخورد. بررسی دقیق رفتار پول در بازار نشان میدهد؛ نقدینگی بهتدریج از سهام بزرگ و شاخصساز فاصله گرفته و به سمت سهمهای کوچکتر و با سرمایه متوسط متمایل شدهاست. کارشناس بازار سرمایه ادامهداد: این جریان نقدینگی به سمت سهام کوچک، در صورتیکه با ریسکهای سیستماتیک سنگینی مواجه نشویم، میتواند در هفتهها و حتی ماههای آینده نیز ادامهدار باشد. در این میان اما، یک چالش مهم یعنی حجم مبنای بالا برای سهمهای کوچک و متوسط همچنان پابرجاست. این مساله بهویژه در نمادهایی با شناوری پایین، باعث کندی گردش معاملات و دشواری در رشد قیمتها شدهاست.
وی در ادامه گفت: از سوی دیگر، افزایش عرضه در بازار میتواند متاثر از تحولات کلان و منطقهای باشد که میتواند به یک ریسک جدی سیستماتیک بدل شود، از همینرو پایش مستمر اخبار داخلی و بینالمللی برای سرمایهگذاران از اهمیت بالایی برخوردار است. بهترین رویکرد در چنین شرایطی، اتخاذ یک استراتژی بهینه در مدیریت پرتفو است. این استراتژی باید ترکیبی متنوع از داراییها را شامل شود؛ از جمله طلا، سهمهای بنیادی با سودآوری پایدار و سهمهایی با قابلیت نقدشوندگی بالا. همچنین باید هوشمندانه از موجهای نوظهور بازار، بهویژه در سهمهای کوچک، بهرهبرداری شود.
وی در ادامه گفت: تفاوت مهمی که بازار امروز با سالهای ۹۸ و ۹۹ دارد، آن است که دیگر شاهد حرکت تودهوار بازار نیستیم. پول دیگر یکجا جمع نمیشود و بهسرعت میان صنایع مختلف در حال چرخش است. ممکن است در یک بازه کوتاه، نقدینگی به سمت صنعت خودرو برود و بلافاصله پس از آن، روانه صنعت دارویی یا پتروشیمی شود. این رفتار داینامیک پول، نیازمند رصد دقیق و تحلیل لحظهای از سوی سرمایهگذاران است.
رجایی تاکید کرد: نکته مهم دیگر وضعیت سهمهایی است که از سقف تاریخی خود در سال۱۳۹۹ فاصله زیادی دارند. بررسی نمودار این سهمها نشان میدهد؛ برخی از آنها، بهرغم اصلاحهای شدید، هنوز نتوانستهاند بهجایگاه واقعی خود بازگردند. در این دسته، شاهد یک «جاماندگی» قیمتی هستیم که در صورت بهبود شرایط، میتواند محرکی برای رشد قابلتوجه باشد. کارشناس بازار سرمایه در پایان اظهار کرد: در کنار این موارد، صندوقهای بخشی که طی یکی دو سالگذشته راهاندازی شدهاند، اکنون در حال ایفای نقشی پررنگ در جابهجایی نقدینگی میان صنایع مختلف هستند. این صندوقها اغلب کارمزد پایینی دارند و میتوانند گزینه مناسبی برای بخشی از پرتفو باشند. چه بسا سرمایهگذاری در آنها با ریسک کمتر و بازدهی متناسب، بتواند تکمیلکننده یک استراتژی جامع در بازار باشد.
غلبه هموزن بر نمادهای بزرگ
رضا مالمیر
رضا مالمیر، کارشناس بازارهای جهانی به وضعیت بازارهای کامودیتی و تاثیر آن بر بازار سرمایه پرداخت و در سایه آن، چشمانداز بورس تهران را به تصویر کشید: شروع جنگ تجاری آمریکا بهخصوص با کشور چین باعثشده تا اقتصاد جهانی با مشکل جدی روبهرو شود. در هفته گذشته GDP آمریکا برای سهماهه اول منفی ۰.۳درصد منتشر شد و نشان میدهد ادامه این شرایط آمریکا برای رشد GDP در سال۲۰۲۵ چالش جدی خواهدداشت. مهمترین عامل منفیشدن GDP، کاهش ۴.۸۳درصدی صادرات خالص این کشور و همچنین رشد بخش موجودی انبار، به علت ترس از تعرفههای واردات کالا به آمریکا و کاهش بخش مصرف به پایینترین سطح از سهماهه دوم ۲۰۲۳ است.
البته بعد از انتشار دیتای GDP، ترامپ اعلام کرد؛ مقصر وضعیت، بایدن است و حتما راهحلی برای توافق با چین پیدا خواهدشد و در مقطعی این احتمال وجود دارد این اتفاق رخ دهد و آمریکا واردات محصولات چینی را تنها در صورت منصفانهبودن بپذیرد. همچنین نگاهی به واردات کالای چین به آمریکا نشان میدهد؛ عمده واردات از چین لوازم الکترونیکی مصرفی و تراشهها هستند که وضع تعرفهها بهخصوص بخش تکنولوژی آمریکا را با آسیب جدی روبهرو میکند. از سوی دیگر اقتصاد چین هم که اقدام متقابلبرای وضع تعرفهها درنظر گرفته از کوچکشدن اقتصاد و GDP بیبهره نخواهد بود و پیشبینی میشود، رشد تولید ناخالص داخلی چین از آسیب تعرفهها کمتر شود و در این شرایط رسیدن به هدف ۵درصدی GDP کار بسیار سختی است.
وی افزود: درخصوص قیمت نفت با توجه به اینکه اوپکپلاس اعلام کرد؛ در ماه ژوئن، برای دومین ماه پیاپی تولید نفت خود را افزایش میدهد و ۴۱۱هزار بشکه در روز به عرضه اضافه خواهدشد، انتظار رشد قیمت با توجه کاهش تقاضای جهانی بعید بهنظر میرسد. همچنین انس جهانی طلا بعد از رسیدن به سقف قیمتی ۳۵۰۰ دلار در سال۲۰۲۵، دو هفته پیاپی با کاهش قیمت روبهرو شد و با توجه به کاهش انتظارات از پایینآمدن نرخ بهره آمریکا، انتظار میرود در هفتهجاری روند کوتاهمدت نزولی داشتهباشد. مهمترین حمایت پیشرو ۳۲۰۰ دلار است و باید منتظر واکنش قیمت به این سطح باشیم. بهطور کلی با درنظرگرفتن اخلال در زنجیره تامین کالا و کوچکشدن رشد اقتصادها بهخصوص آمریکا و چین، فلزات صنعتی محور مثل مس، آلومینیوم، روی، سرب و... تاکنون شرایط خوبی نداشتهاند اما این امیدواری وجود دارد که بهبود تدریجی روابط تجاری میان آمریکا و چین میتواند فضای منفی کامودیتیها را کمی بهتر کند و سهمهای کامودیتیمحور بازار از نظر نرخهای جهانی در فضای بهتری قرار بگیرند. صنایع روانکار و لاستیک هم با کاهش قیمت نفتخام نیز موجب کاهش بهای تمامشده این شرکتها شده و چشمانداز مثبتی در سالجاری خواهند داشت. بازار سرمایه در روز جاری بعد از سپریشدن فشار فروش روز شنبه متعادلتر دنبال شد و گردش پول خوبی در بازار شکلگرفت و کمی از فضای ترس و هیجان منفی فاصله گرفت و بیش از نیمی از بازار سبزپوش شدند و تنها ۷درصد بازار با صففروش بهکار خود پایان دادند.
وی افزود: بهنظر میرسد بازار در روزهای آتی شرایط بهتری را تجربه کند و صندوقهای اهرمی در انتهای هفته و با رشد حباب منفی متعادلتر شوند. بهطور کلی در شرایطی که بازار سرمایه در حالحاضر به مذاکرات سیاسی گرهخورده است، طراحی سبد دارایی متنوع و بر اساس گزارشهای بنیادی میتواند کمک شایانی به کسب بازدهی کند و با توجه بهعملکرد بهتر شاخص هموزن در مقایسه با شاخصکل در روزهای گذشته، پیشنهاد میشود در انتخاب سهام به گزارشهای بنیادی شرکتها در فصل مجامع توجه شده و از نوسانات بازار فاصله گرفتهشود.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات