دنیای اقتصاد - گروه اقتصاد بینالملل : بازار سهام آمریکا روزهای داغی را پشتسر میگذارد. شاخص S&P ۵۰۰ پس از ۹ روز صعود پیاپی و رشد ۱۰درصدی، هفته گذشته را با طولانیترین روند صعودی خود در بیش از ۲۰ سالگذشته به پایان رساند و تمام زیانهایی را که از ۲ آوریل – زمانیکه رئیسجمهور ترامپ جنگ تجاری جهانیاش را آغاز کرد – متحملشده بود، جبران کرد.
روزهای داغ والاستریت
از منظر بلومبرگ، اما سوال این است که چرا؟ پاسخ بهنظر میرسد این باشد: با عقبنشینی بسیاری از پولهای نهادی والاستریت، این سرمایهگذاران خرد خوشبین هستند که بازار را به جلو میرانند. تاریخ میگوید دربرابر چنین شور و شوقی مقاومت فایدهای ندارد. اما پشت این خوشبینی، پایههای محکمی دیده نمیشود. دادههای اقتصادی نوسانی هستند و اثر تعرفههای گسترده ترامپ تازه شروع شده. این هفته، اداره تحلیل اقتصادی آمریکا اعلام کرد تولید ناخالص داخلی تعدیلشده با تورم در سهماهه اول برای نخستینبار از سال۲۰۲۲ کاهشیافته و بازار کار نشانههایی از سردشدن را نشان میدهد.
«دادههای نرم» که بازتاب احساسات مصرفکنندگان و خانوارهاست نیز نگرانکننده بودهاند. سوددهی شرکتها هم خوب بوده اما نه عالی. بسیاری از شرکتها، به دلیل عدمقطعیت در اقتصاد جهانی، از ارائه پیشبینی قاطع برای ادامه سالخودداری کردهاند. شرکتهای فناوری بزرگی مثل مایکروسافت و متا عملکردی قوی داشتند، اما آمازون و اپل هشدار دادند فشارهای تجاری شروع شدهاند. هرچند دولت ترامپ صحبتهایی درباره توافقهای تعرفهای با برخی شرکای تجاری داشته، فعلا هیچچیز ملموسی اتفاق نیفتاده و اگر هم توافقی در کار باشد، تا نهاییشدن فاصله زیادی دارد.
میز معاملاتی بانک جیپیمورگان اعلام کردهاست بهصورت تاکتیکی رویکردی «گاوی» نسبت به سهام آمریکا اتخاذ کرده، با این انتظار که حجم پایین معاملات و موقعیتگیری ضعیف پس از افت شدید اوایل آوریل و امید به اعلام خبر مثبت از سوی ترامپ درباره مذاکرات تجاری، بتوانند موتور رشد S&P ۵۰۰ شوند. البته این بانک هشدار داده که این روند صعودی به سرعت میتواند با اثرگذاری تعرفهها بر اقتصاد، متوقف شود. اندرو تایلر، رئیس اطلاعات بازار جهانی جیپیمورگان، به مشتریان گفت: «در مجموع، سناریوی کاهش تنشها هنوز جا برای رشد دارد؛ اما تاکید کرد؛ «این بهمعنای چراغسبز کامل برای بازارها نیست.» صعود اخیر عمدتا توسط همان دسته سرمایهگذاران خردی شکلگرفته که معمولا در بازارهای صعودی، هنگام افتها وارد میشوند. به گزارش اما وو، استراتژیست مشتقات سهام در جیپیمورگان، سرمایهگذاران خرد در ماه آوریل ۴۰میلیارد دلار سهام آمریکایی خریداری کردهاند که رکوردی در جذب سرمایه ماهانه محسوب میشود. در همین حال، مشتریان حقیقی بنک آو آمریکا ۱۹ هفته پیاپی خریدار بودهاند.
احساسات متفاوت
در سوی دیگر، احساسات سرمایهگذاران نهادی فقط اندکی بهبود یافته و از موقعیتگیری بسیار پایین به حالت خنثی تغییر کردهاست. طبق دادههای دویچه بانک، بعید است این گروه تا زمانیکه شواهد محکمی از عقبنشینی ترامپ در سیاستهای تجاری ببینند، موضع خود را به سمت خرید قابلتوجه سهام تغییر دهند. کیت بوکنن، مدیر ارشد پرتفو، میگوید: «از اواخر سالگذشته شروع به عقبنشینی کردیم، بنابراین هنوز منابع آزاد داریم، اما وقتی هنوز هیچ چیز روشن نیست، نمیتوانیم کف بازار را تشخیص دهیم.» واقعیت این است که آنچه فعلا بیش از همه نایاب است، شفافیت است. شرکتهایی چون خطوط هوایی آمریکا و دلتا، ارائه چشمانداز سوددهی سالانهشان را کنار گذاشتهاند، چون شرایط اقتصادی بسیار مبهم است. آمازون هم پیشبینی درآمد عملیاتی ضعیفتر از انتظار را منتشر و اعلام کرد؛ انتظار دارد ماههای سختتری در پیش باشد.
به گفته جینا مارتین آدامز، استراتژیست ارشد سهام در بلومبرگ اینتلیجنس، گزارشدهی چشمانداز سود شرکتهای آمریکایی در بدترین وضعیت خود از زمان همهگیری قرار دارد. کریس زاکارلی، مدیر ارشد سرمایهگذاری، میگوید: «دقیق نمیدانید برندگان و بازندگان چه کسانی هستند، فقط حدسهایی درباره اینکه چهکسی بهتر یا بدتر مدیریت میکند، میزنید. این عدمقطعیت، احتمال تصمیمگیریهای غلط و زیانآور را بسیار بیشتر کردهاست. این یک اثر جانبی ناخواسته از اقدامات دولت ترامپ است.» در موضوع تعرفهها نیز اوضاع مبهم است و تنشها عمدتا با چین ادامه دارد.
رسانههای دولتی چین گفتهاند دولت ترامپ برای آغاز گفتوگوها تلاش کرده، اما بهنظر میرسد موضع سخت ترامپ باعثشده چین هم ارادهاش برای مقابله را تقویت کند. مقامات چینی فعلا میگویند در حال بررسی امکان مذاکره با آمریکا هستند. دولت ترامپ میگوید با هند، ژاپن و کرهجنوبی بهنوعی پیشرفت رسیدهاست، اما حتی اگر توافق کلی حاصل شود، ماهها یا سالها زمان خواهد برد تا جزئیات آن نهایی شود. برای کسانی که نگاه بلندمدت دارند، شاید دادههای نرم اقتصادی که نشان از کندشدن حرکت اقتصاد دارند، نگرانکنندهتر از بقیه مسائل باشد.
طبق آخرین نظرسنجی دانشگاه میشیگان، اعتماد مصرفکنندگان آمریکایی در پایینترین سطح خود از دهه۱۹۷۰ قرار دارد و انتظارات تورمی بلندمدت در بالاترین حد از ۱۹۸۱ است؛ هر دو به دلیل ترس از پیامدهای تعرفهها. کاترین رونی ورا، استراتژیست ارشد بازار، میگوید: «فکر میکنم این دادههای نرم که از رکود شدید حکایت دارند، بهزودی به دادههای سخت تبدیل خواهند شد. حتی اگر توافق تجاری حاصل شود، نوسانات بازار همچنان بر احساسات، مصرف و سرمایهگذاری اثرگذار خواهد بود.»
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات