فاز اول تحویل سکه‌های حراجی

دنیای اقتصاد : در اواخر سال گذشته مرکز مبادله ایران سه مرحله پیش‌فروش سکه برگزار کرد که امروز موعد تحویل نخستین بخش از این سکه‌ها فرارسیده است. بررسی‌های «دنیای اقتصاد» نشان می‌دهد که تحویل سکه‌ها طبق برنامه انجام می‌شود. یکی از اهداف اعلام‌شده برای برگزاری این حراج‌ها، کنترل نوسانات قیمت و کاهش حباب سکه بود که در کوتاه‌مدت تا حدی تاثیر داشت. با این حال در نهایت، عامل اصلی ثبات قیمت و کاهش حباب سکه نه پیش‌فروش، بلکه کاهش ریسک‌های سیاسی در فضای کشور و به دنبال آن افت ارزش دلار در بازار داخلی بود.
فاز اول تحویل سکه‌های حراجی
امروز نخستین روز تحویل بخشی از سکه‌های پیش‌فروش‌شده توسط بانک مرکزی در مرکز مبادله ایران بود. این سکه‌ها مربوط به مرحله دوم پیش‌فروش هستند که در ۱۱ اسفند ۱۴۰۳ انجام شده بود. در این مرحله، ربع سکه با قیمت ۱۸میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، نیم سکه با ۳۶میلیون و ۸۵۰ هزار تومان و سکه تمام با نرخ ۶۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان عرضه شد. اختلاف قیمت این سکه‌ها با نرخ بازار آزاد روز گذشته برای ربع سکه، نیم سکه، سکه تمام به ترتیب به ۷ میلیون تومان، ۷میلیون و ۶۵۰ هزار تومان و ۸ میلیون و ۸۰۵ هزار تومان رسیده است. وقتی این اختلاف قیمت با بازار آزاد به صورت نسبی در نظر گرفته شود، خریداران ربع سکه، نیم سکه و سکه تمام به ترتیب ۲۷.۵، ۱۷.۲ و ۱۱.۸درصد سود را کسب کرده‌اند. «دنیای اقتصاد» نیز در گزارشی پیش‌تر اعلام کرده بود که با توجه به قیمت‌های اعلامی مرکز مبادله ایران، درصورتی‌که قیمت سکه‌های طلا تا زمان سررسید به اندازه تورم رشد کند، پیش‌خرید ربع‌سکه سود بیشتری را در مقایسه با دو نوع دیگر سکه طلا خواهد داشت.

یکی از اهداف اجرای طرح پیش‌فروش سکه کاهش قیمت و حباب سکه و کنترل نوسانات عنوان شده بود. این پیش‌فروش‌ها با جذب بخشی از نقدینگی و کاهش تقاضای سفته‌بازی در بازار طلا، اثرات کوتاه‌مدتی داشت. با این حال عامل اصلی کاهش حباب و قیمت سکه را نمی‌توان به این سیاست نسبت داد. چرا که حتی پس از اجرای سه مرحله از این پیش‌فروش‌ها، در تاریخ ۱۰ فروردین ۱۴۰۴، حباب سکه تمام به حدود ۲۷ میلیون تومان نیز پیشروی کرده بود. از سوی دیگر قیمت این سکه در اوایل فروردین ماه به 102 میلیون تومان نیز رسیده بود. در نهایت پس از انتشار اخبار مربوط به آغاز مذاکرات میان ایران و آمریکا و تضعیف ریسک تنش‌های بین این دو کشور باعث شد حباب سکه کوچک‌تر و قیمت آن کاهش پیدا کند. به‌طوری که این سکه در روز گذشته در رقم 74 میلیون و 505 هزار تومان معامله شد و حباب آن نیز به 9میلیون و 700 هزار تومان رسید. تحلیلگران معتقدند که اگر ریسک‌های سیاسی در فضای کشور باقی می‌ماند این پیش‌فروش‌ها نیز نمی‌توانست باعث کاهش قیمت و حباب سکه شود.

روند بازار ارز در روز سه‌شنبه
روز گذشته قیمت دلار آزاد با افزایش 2 هزار و 500 تومانی نسبت به روز دوشنبه مواجه شد. هر دلار آزاد در این روز به رقم 84 هزار و 300 تومان رسید. در روزهای اخیر، میان طرف‌های مذاکره‌کننده بر سر موضوع غنی‌سازی ایران اختلاف‌نظرهایی وجود داشته است. با این حال، تحلیلگران معتقدند این موضوع بخشی از روند مذاکرات است که در آن طرفین تلاش می‌کنند با تعیین خطوط قرمز و گرفتن امتیاز، مواضع خود را تعیین کنند. از نگاه آنها، این اختلاف‌ها نشانه بن‌بست مذاکرات نیست و روند گفت‌وگوها همچنان در جریان است. روز گذشته باوجود افزایش قیمت دلار آزاد، این ارز در بازار رسمی کاهش قیمت جزئی را تجربه کرد. به‌طوری که هر دلار مرکز مبادله در این روز در رقم 71 هزار و 380تومان معامله شد. شکاف ارزی نیز که در روز دوشنبه 14.2درصد بود، در روز سه‌شنبه به 18.1 درصد رسید.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید