دنیای اقتصاد-محمدصادق صفا : بازار سرمایه هفته گذشته را با وضعیتی نهچندان مناسب به پایان رساند و در ابتدای هفته نیز در محدوده منفی ادامهیافت. از ابتدا شهریورماه این نخستینبار است که تمامی شاخصهای بنیادین بورس تهران قرمزپوش بود که میتوان به شاخصکل و هموزن بورس و فرابورس اشاره کرد. شاخصکل نسبت به یکشنبه هفته قبل، ۲۲هزار و ۵۰۰ واحد افت کرد و به مرز ۲میلیون و ۶۵هزار واحد رسید. مقاومت ۴روزه شاخص هموزن نیز شکسته شد و این شاخص با کاهش ۰.۲۷درصدی به ۶۷۴هزار و ۷۶۵ واحد رسید و وارد محدوده منفی شد، هرچند که بازدهی آن نسبت به شاخصکل بهتر است. بررسیها نشان میدهد مشکلات نقدینگی و جذابیت بازارهای موازی، عامل اصلی ناپایداری بازار است و به خروج بیشتر پول از بازار دامن زده و از جذابیت بازار سرمایه برای ورود نقدینگی کاسته است.
علی محمدی / دنیای اقتصاد
در هفته گذشته بازار روزهای مساعدی را تجربه نکرد. در خلال هفته گذشته (شنبه تا چهارشنبه) شاخصکل، کاهش ارتفاع یکدرصدی را تجربه کرد که این وضعیت در ابتدا هفتهجاری نیز ادامه یافتهاست. به بیان دیگر شاخصکل در پایان روز گذشته نسبت به یکشنبه هفتهقبل، افت ۲۲هزار و ۵۰۰واحدی را بهثبت رساندهاست. هفتهای که بازار برای دومینبار از ابتدای سالجاری کانال ۲میلیون و ۱۰۰هزارواحدی را از دست داد و در روز گذشته به مرز ۲میلیون و ۶۵هزارواحدی رسید. شاخص هموزن نیز با ثبت کاهش ۰.۲۷درصدی به ۶۷۴هزار و ۷۶۵ واحد رسید. این کاهش، نخستین افت شاخص هموزن پس از ۴ روز معاملاتی بود و این شاخص که برخلاف شاخصکل کاهش نیافته بود، وارد محدوده منفی شد؛ این در حالی است بازدهی شاخص هموزن در مقایسه با شاخصکل حاکی از وضعیتی مناسبتر است، بهنحویکه شاخص یادشده نسبت به ۱۸ شهریور ماه کمی بیش از ۱۳هزار واحد افزایش ارتفاع داشتهاست.
فرابورس نیز وضعیت مشابهی را تجربه کرد؛ بهطوریکه شاخصکل فرابورس با ۰.۱۱درصد کاهش به ۲۱هزار و ۵۶۸واحد رسید. ارزش معاملات خرد (سهام و حقتقدم) روز گذشته به ۳۲۵۶میلیاردتومان رسیدکه نشاندهنده رشد ۳درصدی نسبت بهروز شنبه، اولین روز معاملاتی هفته است، با اینحال ۲۶۹میلیاردتومان پول حقیقی از ابتدای هفته از بازار خارجشده که سهم یکشنبه از این خروج ۲۱۹میلیاردتومان بودهاست. بهعقیده بسیاری از کارشناسان، مشکلات اصلی بازار ریشه در کمبود نقدینگی دارد و ریسکهای سیاسی را نمیتوان اصلیترین دلیل ناپایداری بازار دانست.
با وجود اینکه برخی معتقدند پایداری بازار منوط به ایجاد آرامش نسبی سیاسی-مدیریتی است، اما تجربه نشاندادهاست بازار به متغیرهای اقتصادی واکنش بیشتری نشان میدهد. بازار سرمایه در حالی به انتهای شهریور نزدیک میشود که شرایط بازار همچنان مبهم است. بهرغم انتشار اخبار مثبت از پتروشیمیها و رشد نرخ نیما، سمت عرضه همچنان پرقدرتتر است. با نزدیکشدن به پایان شهریور ماه و نزدیکشدن به موعد انتشار اطلاعات و گزارشهای مالی ماهانه و فصلی شرکتها، احتمال بیشترشدن ناامیدی از بازار افزایش مییابد. آماری که احتمالا با کاهش چشمگیر تولید نمادها همراه خواهد شد. مشکلات قطعی برق تولیدات تابستان را بهشدت تحتتاثیر قرارداد.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات