دنیای اقتصاد : یکی از موضوعاتی که در هفته گذشته نقل محافل بورسبازان بود، رفتار حقوقیها بود. در جریان معاملات روزهای گذشته فروش حقوقیها تداوم داشت.
الاکلنگ بورس
این در حالی است که از روز دوشنبه روند صعودی نماگرها آغاز شد. حقوقیها در هر روز معاملاتی متوسط بیش از ۷۰درصد از فروش بازار سهام را به خود اختصاص دادند. این موضوع نشاندهنده وجود حقوقیهای کوتاهمدت در بازار سهام است. اما از سویی برخی از سهامداران فروش حقوقیها را نشاندهنده عدم اطمینان این دسته از فعالان بازار به آینده بازار سرمایه مطرح میکنند.
بااینحال برخی کارشناسان استراتژی فروش در روزهای اخیر را امری طبیعی تلقی میکنند. آنها میگویند حقوقیها نیز همانند سایر سهامداران در مواقعی که ریسک بازار افزایش مییابد، میتوانند در نقش فروشنده ظاهر شوند. تجربه نیز نشان میدهد حقوقیها در مواجهه با فضای نااطمینانی وارد فاز فروش میشوند. اما رفتار حقوقیها و به کار بستن استراتژی فروش از سوی آنها میتواند سیگنال تردید به سایر معاملهگران بهخصوص سهامداران تازهوارد مخابره کند.
به این ترتیب همانطور که مشاهده کردیم، فروش حقوقی اگرچه میتواند امری طبیعی به نظر برسد اما بر استراتژی سایر معاملهگران اثرگذار است. برخی از سهامداران با رصد تحرکات حقوقیها دست به ماشه فروش میبرند بدون اینکه تحلیل دقیقی از روند معاملات داشته باشند. در همین مسیر است که تحلیلگران به سرمایهگذاران توصیه میکنند با پرهیز از رفتارهای گروهی به طور مستقیم وارد معاملات نشوند و از کارشناسان و تحلیلگران کمک بگیرند.
واقعیت امر این است که بازار سهام نسبت به بازارهای موازی از نقدشوندگی بالایی برخوردار است؛ امری که در بازارهایی همچون مسکن و خودرو به چشم نمیخورد. اما بورس حتی با وجود تعدد ریسکهای سیاسی و اقتصادی میتواند محلی امن برای سرمایهگذاری باشد. البته رفتارهای هیجانی در بورس نسبت به بازارهای موازی بیشتر به چشم میخورد. به نظر میرسد در مقطع فعلی، بهرغم ارزندگی در بسیاری از نمادهای معاملاتی، مبهم بودن سرنوشت ریسکهای سیاسی، جذابیت بسیاری از نمادها را محصور نگه داشته است.
این در حالی است که سهامداران نسبت به بازگشت دامنه نوسان به مدل قبلی نیز همچنان امیدوارند. افزایش دامنه نوسان وضعیت نقدشوندگی بازار سرمایه را نسبت به گذشته بهبود خواهد بخشید، اما بیاثر شدن تمامی متغیرهای موثر همسو با چشمانداز مبهم سیاسی و اقتصادی، در کنار بیتوجهی بازار به هر عاملی که بر ارزندگی سهام میافزاید، شرایطی را پدید آورده که در آن هر سهامداری هم اگر مجاب به فروش دارایی خود در این بازار نشده باشد، بدون شک مردد شده است.
کارشناسان معتقدند بازار سهام با کاهش تنشهای سیاسی، میتواند وارد روند صعودی قوی شود؛ بهخصوص آنکه طی ۳سال اخیر جاماندگی قابلتوجهی نسبت به سایر بازارهای داراری ثبت کرده است. ازاینرو در صورتی که برخی از سیاستگذاریهای دولت در خصوص نرخ ارز اصلاح شود و دخالتها در شرکتهای بورسی و صنایع به حداقل برسد، شرایط بورس برای سرمایهگذاری بلندمدت مهیا خواهد شد. بااینحال، ضمن کاهش سطح تنشها، افت نرخ بهره آتی نیز میتواند برای ثبات بازار موثر واقع شود. همچنین با تعدیل P/E بورس و بازگشت آن به سقفهای متعارف تاریخی، روزهای روشنی برای بازار سرمایه رقم خواهد خورد.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات